پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
توسعه انرژي‌هاي تجديدپذير به سرعت باد
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 32
نویسنده : مولوی
امروزه رشد مصرف انرژي در جوامع مدرن صنعتي علاوه بر خطر اتمام سريع منابع فسيلي، جهان را با تغييرات برگشت‌ناپذير و تهديد‌آميز زيست‌محيطي مواجه كرده است.

به همين دليل در برنامه‌ها و سياست‌هاي بين‌المللي در راستاي توسعه پايدار جهاني، نقش ويژه‌اي به منابع تجديدپذير انرژي محول شده است. در كشور ما هم در اين راستا سازمان انرژي‌هاي نو ايران متعاقب سياستگذاري‌هاي معاونت امور انرژي وزارت نيرو، عهده‌دار پرداختن به اين مهم به منظور دستيابي به اطلاعات و فناوري‌هاي روز دنيا درخصوص استفاده از منابع انرژي‌هاي تجديدپذير، پتانسيل‌سنجي و اجراي پروژه‌هاي متعدد (خورشيدي، باد و زمين گرمايي، هيدورژن و بيوماس) بوده است. هرچند كه به اعتقاد  مهندس يوسف آرمودلي، مديرعامل سازمان انرژي‌هاي نو ايران، در شرايطي كه در كشور ما قيمت پايه‌اي انرژي فسيلي تاكنون بسيار پايين بوده است، راه انداختن استفاه از منابع تجديدپذير مانند باد و خورشيد بسيار مشكل مي‌باشد. اين در حالي است كه بايد خيلي سريع انرژي‌هاي تجديدپذير را در كشور توسعه دهيم. مهندس آرمودلي در طول اين گفت‌وگو از وضعيت فعلي انرژي‌هاي نو در كشور وافق پيش‌روي اين منابع مي‌گويد.

قرن 21 به عنوان قرن انرژي‌هاي پاك نامگذاري شده است. اما علت اين كه به انرژي‌ها تجديدپذير در اين قرن اينقدر اهميت داده مي‌شود، چيست؟

وضع موجود و شرايط كنوني دنيا به نفع استفاده از منابع تجديدپذير برگشت خورده است. دليل اين ادعا هم اين است كه در حال حاضر كشورهاي اروپايي يا حتي آسيايي نظير هند و چين براي جامعه آينده‌شان تا سال 2020 برنامه‌هاي بسيار مفصلي در راستاي برداشت از منابع تجديدپذير اندكي كه در در اختيار دارند، در نظر گرفته‌اند. يعني تا سال 2020 حدود 20 درصد قدرت كشورهاي اروپايي در بخش برق مي‌بايست از منابع تجديدپذير تامين شود. در حال حاضر كشور آلمان بالاي 15 ـ 14 درصد كل انرژي‌اش را از منابع تجديدپذير تامين مي‌كند، كشور آلمان داراي منابع انرژي بادي خوبي است. در همين حال از منابع ديگر نيز بي‌بهره نيست و در چنين شرايطي اين كشور علاوه بر اين‌كه توانسته به توليد 14 درصد از انرژي مورد نياز كشورش از منابع تجديدپذير برسد، توانسته بازار بزرگ صنعت منابع تجديدپذير را در دنيا ايجاد كند و به عنوان يكي از اعضاي اصلي آژانس بين‌المللي انرژي باشد. مطمئنا هيچ‌ كدام از اقدامات صورت گرفته بي‌هدف و بي‌دليل نبوده و در پيشبرد آنها حتما بسياري مسائل اقتصادي، اجتماعي و زيست‌محيطي را در نظر گرفته‌اند و در اين راستا وضعيت آينده خود را پيش‌بيني كرده‌اند.

هم‌اكنون كشور چين بشدت، در توليد نسل جديد توربين‌هاي بادي و خورشيدي فعاليت مي‌كند. اين حركت در ديگر كشورهاي آسياي جنوب شرقي همچون تايوان، چين، ژاپن و هند نيز در حال توسعه مي‌باشد. حتي در منطقه ماهم ابوظبي و دبي دبيرخانه NGOهاي منابع تجديدپذير را گرفته‌اند و بودجه‌ها و هزينه‌هاي بالايي معادل 16 ـ 15 ميليارد دلار را در اين رابطه به كار برده‌اند. تركيه نيز در استفاده و نصب توربين‌هاي بادي و انرژي خورشيدي براي تامين بخشي از انرژي مصرفي‌‌اش در حال فعاليت است.

در چنين شرايطي در كشور ما با توجه به اين كه قيمت پايه‌اي انرژي فسيلي تاكنون بسيار پايين بوده و هم‌اكنون نيز اين‌گونه است، راه انداختن استفاه از منابع تجديدپذير مانند باد و خورشيد بسيار مشكل مي‌باشد. به اين دليل كه سوبسيد بسيار زيادي به انرژي فسيلي داده مي‌شود و مردم تمايلي به استفاده از مولدهاي تجديدپذير مثل توربين بادي يا انرژي‌هاي خورشيدي ندارند، چون اينها به قيمت روز و بدون سوبسيد تنظيم شده و عرضه مي‌شوند. اين در حالي است كه چون انرژي‌هاي فسيلي  مشكلاتي درست مي‌كند همه كشورها در حال دور شدن از آنها هستند، اما در كشور ما روي اين منابع بشدت سوبسيد داده مي‌شود و از طرف ديگر منابع تجديدپذير عظيمي كه در كشور هست را ناديده مي‌گيريم و هيچ استفاده‌اي از آنها براي تامين انرژي خود نمي‌كنيم. براي اصلاح اين مسير غيرمنطقي بايد جريان برعكس شود. يعني سوبسيدها به جاي اين‌كه به منبع انرژي فسيلي تعلق بگيرد به منابع تجديدپذير داده شود. يكي از نتايج اين روند غيرمنطقي سوبسيدها، آلودگي‌هاي ناشي از سوخت‌هاي فسيلي در تهران يا مضرات ديگري كه اين منابع بار مي‌آورند، مي باشد. اين نشان مي‌دهد كه رويكرد سياستگذاران و تصميم‌گيرندگان اصلي (مثلا كساني كه بودجه تعيين مي‌كنند)‌ در اين كشور نسبت به استفاده از منابع بايد اصلاح شود. در اينجا اشاره من به دست‌اندركاران محيط زيست مي‌باشد كه بايد تلاش كنند اين مساله در كشور راه‌اندازي شود. رويكرد بنده در بخش انرژي كشور است كه مي‌بايست درصدد تنظيم برنامه مدوني براي استفاده از انرژي در كشور داشته باشيم. ما اين برنامه مدون را نداريم و وضع موجود را ادامه مي‌دهيم، ادامه وضع موجود به معني استفاده از منابع گاز و فسيلي است و اين ادامه يك مسير اشتباه است كه ما در كشور داريم و  من توصيه مي‌كنم افرادي كه در اين بخش كار مي‌كنند واقعا توجه كنند. خوشبختانه ما تاكيد رهبر معظم انقلاب را داريم، تاييد مجلس شوراي اسلامي، تاييد مقام محترم رياست‌ جمهور را داريم. وزير محترم نيرو، مديران بخش وزارت نيرو واقعا به اين اعتقاد دارند كه هرچه سريع‌تر اين منابع بايد مورد بهره‌برداري قرار گيرند. منتهي از طرفي ديگر ما مشكل قوانين را داريم و متاسفانه حمايت‌هاي مالي كه بايد از بخش خصوصي بشود آن‌گونه كه شايد و بايد نمي‌شود.

اما اين سوال مطرح مي‌شود كه وقتي از فراز كشورهاي اروپايي مي‌گذريم توربين‌هاي بادي به صورت دسته جمعي يا حتي تك‌تك در هر منزل وجود دارد حتي در كشورهاي كمتر پيشرفته‌اي همچون قبرس تمامي آب گرم منازل از پنل‌هاي خورشيدي تامين مي‌شود، اما در كشور ما با توجه به اين كه حدود 3000 سال پيش ما از آسياب بادي استفاده مي‌كرديم، ولي چرا در گذر تاريخ ما به اينجا رسيديم؟

قبل از اين‌كه ما از انرژي فسيلي استفاده كنيم بسيار هوشمندانه از انرژي‌هاي تجديدپذير استفاده مي‌شده است، همان‌طور كه مي‌دانيد در كشور ما خورشيد يك منبع بسيار بزرگي انرژي مي‌باشد. قبل از پيدايش نفت در كشور ما اين منبع، استفاده‌هاي بسياري داشته است از جمله براي خشك كردن ميوه‌ها، مواد غذايي، براي گرمايش، براي معماري داخل سازه‌ها و ساختمان‌ها كه اگر دقت كنيد واقعا در معماري سيستم سرمايشي و گرمايشي آنها نيز توجه به اين منابع مورد توجه بوده است. بعد از پيدايش انرژي فسيلي و استفاده فراوان و گسترده از آن و در نهايت ارائه آن به صورت سوبسيدي با قيمت بسيار ارزان نتيجه آن شد كه انرژي ديگري قابل قياس با اين انرژي از نظر اقتصادي نباشد و توان مقابله نداشته باشد. با وجود برق هر كيلو وات ساعت 15 تومان ديگر كسي مايل نيست از پنل خورشيدي براي تامين بخشي از انرژي برق منزلش استفاده كند. يا با وجود گاز، متري مكعبي 16 تومان هيچ‌ كس از آبگرمكن خورشيدي براي تامين آب گرم خانه‌اش استفاده نمي‌كند. اين در حالي است كه توان استفاده از اين منبع در كشور ما وجود دارد و شركت‌هايي كه سازنده پنل خورشيدي آبگرمكن خورشيدي هستند در كشور وجود دارند، اما نمي‌توانند محصولات خودشان را بفروشند. به دليل اين كه تقاضايي وجود ندارد، اين عدم استفاده به علت وجود انرژي فسيلي و سوبسيد است. ما حتي روستاهاي بالا 20 خانوار را برقدار كرديم، با قيمتي بسيار نازل مثلا كيلووات ساعت 15 ريال برق را بر سر پمپ‌هاي آب مي‌بريم و به بخش كشاورزي مي‌رسانيم. بنابراين اصلاح قيمت پايه انرژي و معقول كردنش حركت بسيار خوبي است كه مي‌تواند رويكردها را در كشور اصلاح كند. احساس من اين است كه زمان بسيار طولاني نياز داريم، مثلا 5 سال زمان نياز داريم تا به قيمت روز برسيم بنابراين باز هم به موقعيتي كه دنيا در استفاده از منابع تجديدپذير دارد ما با تاخيري 5 ـ 4 ساله خواهيم رسيد. براي اين توسعه به همكاري بخش خصوصي و مردم (كه البته مردم نقش مهمي در اين توسعه دارند) نياز مند هستيم.

البته با توجه به ضرب‌الاجلي كه براي رهايي از تبعات استفاده از سوخت‌هاي فسيلي داريم مطمئنا تنها با هدفمندي يارانه‌ها نمي‌توانيم به خواسته‌هايمان برسيم، چرا دولت سوبسيدي در اين كار نمي‌گذارد و اصولا چرا گسترش آن به جاي يك اولويت در كشور، به بخش خصوصي واگذار شده است؟

دولت در بخش خريد اين سوبسيد را گذاشته است در حال حاضر برق توليدي از منابع تجديدپذير مثل باد وخورشيد را 130 تومان خريداري مي‌كنيم، اما مشكلي كه وجود دارد، مراجعه‌كنندگان براي سرمايه‌گذاري نتوانسته‌‌اند وام بگيرند يا بهتر است بگويم نتوانسته‌اند وام را با سود مناسب بگيرند، مثلا سود وام 12 درصد يا 25 درصد است كه با اين سود امكان سرمايه‌گذاري براي سرمايه‌گذاران كه 80 ـ 70 درصد سرمايه را بايد از بانك بگيرند نيست.

بنابراين براي كمك به سرمايه‌گذاران و مديريت مالي بر آنها بايد مشكل را حل كنيم. بخش اول مربوط به قيمت خريد برق است كه البته حل شده و مشكل خاصي خوشبختانه ندارد. بخش دوم منبع تامين خريد اين اعتبار است. پيشنهادي كه مورد تاييد وزارت نيرو است و به هيات دولت رفته و اميدواريم در مجلس هم تاييد شود اين است كه 3 ـ 2 تومان به تمام عامل‌هاي فسيلي افزوده شود و اين مبلغ در صندوقي كه براي توسعه منابع تجديدپذير است جمع‌ شود تا از آن محل به بخش خصوصي كمك شود. يعني هر فردي كه از انرژي فسيلي استفاده مي‌كند بتدريج هزينه استفاده از منابع تجديدپذير را در كشور تامين كند. اگر اين مشاركت كلي توسط مردم ما انجام شود، اتفاق استفاده از منابع تجديدپذير روي خواهد داد. در حال حاضر چيزي حدود بالاي 16 ـ 15 هزار مگاوات امكان نصب توربين‌هاي بادي در كشور داريم، تابش خورشيد در كشور چيزي حدود 5 وات ساعت بر مترمربع در روز است كه تابش بسيار خوبي است ضمن آن كه بيش از 300 روز تابش خورشيد در كشور داريم. اين نشان‌دهنده اين است كه ما مي‌توانيم از پنل‌هاي خورشيدي براي توليد الكتريسيته و نيروگاه‌هاي خورشيدي براي توليد حرارت و برق به صورت گسترده استفاده كنيم. منتهي قيمت تمام شده اين نيروها در كشور ما بالاست، بنابراين يا بايد قيمت خريد را بالاتر ببريم يا در بحث احداث نيروگاه‌ها بايد كمك‌هاي مالي مانند وام‌هاي كم‌بهره بدهيم تا  سرمايه‌گذاران در اين بخش بتوانند از اين منابع مالي استفاده كنند.

منظور من اين است كه چرا در مورد مثلا زيست توده به جاي اين كه بانك‌ها وام بدهند، شهرداري اين اقدام را در جهت ساماندهي امحاي ضايعات شهري انجام نمي‌دهد. يعني يك كار مشاركتي و بين ‌سازماني باشد. چرا اين اتفاق نمي‌افتد؟

چيزي حدود 45 هزار تن در كشور زباله داريم كه متاسفانه به صورت بسيار بدي در كشور دفن مي‌شود. وجود اين حجم زباله كه به صورت غيربهداشتي دفن مي‌شوند، هم منابع زيرزميني‌ ما را از بين مي‌برد و هم تبديل به يك معضل بزرگ براي گازهاي گلخانه‌اي شده است در حالي كه اين زباله‌ها خودشان منبع انرژي بسيار خوبي هستند، شهرداري‌ها بايد اين همكاري‌ها را انجام بدهند، خوشبختانه در ميان شهرداري‌هاي كشور، شهرداري شيراز و مشهد اين همكاري را داشته‌اند. ما برق توليدي توسط زباله‌هايشان را به قيمت 130 تومان از آنها خريداري مي‌كنيم، اما متاسفانه شهرداري‌هاي شهرهاي بزرگ ديگر اين همكاري را ندارند. اين در حالي است كه دفع زباله بخصوص در شمال كشور تبديل به يك معضل بزرگ محيط زيستي شده است، بنابراين مساله اين نيست كه امحاء زباله‌ها از لحاظ اقتصادي توجيه دارد يا خير. بايد در مناطقي مثل شمال كشور از زباله‌سوزها استفاده شود و بايد دولت همكاري كند.

بنابراين استفاده از سيستم‌هاي اينچنيني با توجه به اين كه آلودگي محيط زيست را مي‌توان به كمك آنها تصحيح كرد كاملا توجيه دارد. ضمن آن كه بايد توجه كنيم در آينده استفاده از اين سيستم‌ها به عنوان خط‌كشي براي بررسي عملكرد كشورها و اثر آنها در بررسي محيط زيست بين‌المللي محسوب مي‌شود و همانطور كه كشورهاي اروپايي، تركيه، هند و چين اين كار را انجام مي‌دهند، ما هم بايد خيلي سريع اين كار را در كشور توسعه دهيم. در كشورهايي مانند هند ما شاهد اين هستيم كه وزارتي به نام انرژي‌هاي نو دارند و 17 هزار مگابايت نيروگاه‌هاي تجديدپذير نصب كرده‌اند و وارد تجارت جهاني منابع تجديدپذير انرژي شده‌اند، در حالي كه در كشور ما يك سازمان وابسته به وزارت برق را مسوول اين كار كرديم.

اختلاف و بي‌توجهي در برخورد با اين مساله در كشور ما مربوط به بخش تقسيم كار و مسووليت و بخش اداري مي‌شود كه اميدواريم در آينده نزديك اين هماهنگي‌ها صورت بگيرد. فعلا براساس تصميم مجلس قرار است سازماني وابسته به وزارت علوم تاسيس شود كه اين كار در آن انجام بگيرد. اميدواريم كه زودتر اين سازمان تاسيس شود و جايگاه استفاده از انرژي‌هاي نو و منابع تجديدپذير در كشور روشن شود. بايد در برنامه پنجم، كار بشدت سختي را روي اين برنامه انجام دهيم. در مصوبات برنامه پنجم تا 3 درصد از قدرت انرژي را به دستور آقاي رئيس‌جمهور، براي اين كار گذاشته‌اند و حدود 2800 مگاوات نيروگاه تجديدپذير را به بخش خصوصي سپرده‌اند و اميدواريم كه كمك‌هاي مالي، وضع قوانين و رسيدگي به مشكلات بخش خصوصي در ابتداي برنامه پنجم مورد توجه قرار بگيرد و رفع شود. در بحث سرمايه‌گذاري خارجي نيز اين امكان فراهم شود كه خارجي‌ها نيز سرمايه‌گذاري كنند تا بتوانيم اين بخش را در كشورمان به جد و به سرعت ايجاد كنيم.

باتوجه به اين‌كه منابع انرژي پاك بسيار گسترده‌اي داريم، مي‌خواهم بدانم در حال حاضر چقدر از انرژي‌هاي تجديدپذير استفاده مي‌كنيم و چقدر انرژي ما از اين منابع مي‌باشد و توليد مي‌شود.

در حال حاضر مجموع نيروگاه‌هاي تجديدپذير نصب شده در سطح كشور حدود 100 مگا وات است كه اين مقدار كمتر از برنامه پيش‌بيني شده در برنامه چهارم توسعه است. البته تقريبا 700 ـ 600 مگاوات قرارداد با بخش خصوصي را دارا هستيم و 1600 ـ 1500 متقاضي داريم كه اگر همه اينها تبديل به نيروگاه شود به همان 2000 مگاوات پيش‌بيني شده در برنامه كه به صورت قرارداد است مي‌رسيم، اما در حال حاضر نيروگاه‌ها را نتوانسته‌اند احداث كنند؛ هم مساله وام‌ها بوده و هم مساله تحريم را داشته‌ايم.

گرفتاري‌هايي براي بخش خصوصي ما ايجاد شده است. اگر اين‌گونه مشكلات در برنامه نبود ما به هدفمان مي‌رسيديم. من فكر مي‌كنم در برنامه پنجم شايد به اين 3 درصد برسيم اول به شرط اين‌كه جايگاه خود انرژي‌هاي نو روشن شود و به درخواست‌ها نيز بايد عمل شود. يعني ما بايد يك منبع مالي براي تامين اعتبار قطعي براي بخش خصوصي داشته باشيم تا به اين ترتيب سرمايه‌گذاران اين اطمينان را داشته باشند كه به پول برق فروخته شده به دولت، خواهند رسيد.

دوم اين‌كه منبعي براي كمك به سود تسهيلات بانك‌ها يا حمايت از كساني كه فاينانس مي‌كنند در نظر بگيريم. به كساني كه توربين‌هاي بادي مي‌سازند كمك‌هاي بلاعوض با بهره‌هاي مالي بسيار پايين بدهيم تا بتوانند خطوط توليد اين انرژي را در كشور افزايش بدهند. با اين كار چند اتفاق صورت مي‌گيرد. صنعت بزرگي در كشور شكل مي‌گيرد  و به طبع آن اشتغال براي گروه زيادي ايجاد مي‌شود، يعني به ازاي هر مگاوات ساعت برق، براي 20 ـ 15 نفر ايجاد شغل مي‌شود. همچنين اگر سهم انرژي‌هاي تجديدپذير را به 3 درصد برسانيم، چيزي نزديك به 10 ميليارد كيلووات ساعت مي‌توانيم انرژي توليد كنيم. بنابراين مي‌توانيم 3 ميليارد مترمكعب در گاز صرفه‌جويي كنيم. در اين راستا محيط را آلوده نمي‌كنيم و گاز را به عنوان يك ماده استراتژيك صادر مي‌كنيم. در اين صورت است كه مي‌توانيم به عنوان يك جايگاه جدي و اساسي به نيروگاه‌هاي تجديدپذير در بخش بادي ـ خورشيدي نگاه كنيم.

توسعه اين منابع يك نياز جدي نظام است و همه بايد كمك كنند تا اين جايگاه‌ها ايجاد و رويكردها اصلاح شود. البته خوشبختانه رويكردها خوب است اما بايد تسريع شود.

حد مطلوب ما چقدر است؟ در نهايت به غير از رسيدن به سهم 3 درصدي انرژي‌هاي تجديدپذير در برنامه پنجم، پتانسيل واقعي كشور در استفاده از اين منابع چقدر است؟

تا افق 2020 مي‌توانيم بيش از 20 درصد ظرفيت نصب‌ شده از منابع تجديدپذير استفاده كنيم.

ما نقشه‌اي‌از پراكنش اين منابع در مناطق ايران داريم؟

بله. نقشه باد، نقشه خورشيد، نقشه ژئوترمال (زمين گرمايي) و نقشه ديگري كه مربوط به زيست‌ توده يا زباله‌هاست.

پس مي‌توان گفت اكثر مناطق ما نه‌تنها از يك منبع بلكه از چند منبع مي‌توانند استفاده كنند؟

بله. بيشتر مناطق ما مي‌توانند از چند منبع استفاده كنند. هدف ما تنوع بخشيدن در استفاده از انرژي كشور است؛ يعني هم بايد از فسيلي استفاده شود و هم منابع تجديدپذير، سخن ما اين نيست كه منابع فسيلي و انرژي فسيلي را تعطيل كنيم. حرف ما اين است كه سهمي را براي هر يك از منابع انرژي در نظر بگيريم و به اندازه آن سهم در انرژي تنوع ايجاد كنيم. ما هم از منابع انرژي تجديدپذير، هم هسته‌اي و هم فسيلي بايد استفاده كنيم. يعني توسعه انرژي تجديدپذير، به معني تعطيلي انرژي فسيلي نيست. هر دو بايد بخشي را در سبد انرژي كشور داشته باشند.

شما به انرژي هسته‌اي اشاره كرديد، برخي بر اين نكته معتقدند كه اول از منابع موجود كشور مانند باد و خورشيد استفاده شود، در نهايت به توليد انرژي از منابع هسته‌اي فكر كنيم؟

آرمودلي: در حال حاضر كشورهاي اروپايي يا حتي آسيايي نظير هند و چين براي جامعه آينده‌شان تا سال 2020 برنامه‌هاي بسيار مفصلي در راستاي برداشت از منابع تجديدپذير اندكي كه در در اختيار دارند، در نظر گرفته‌اند

نخير، چنين چيزي امكان ندارد. به عنوان مثال با وجود آن كه در آمريكا 25 هزار مگاوات توربين بادي نصب كرده‌اند، اما بشدت هم در حال توسعه انرژي هسته‌اي هستند. استفاده از اين منابع بايد به موازات هم صورت گيرد. يا 70 درصد برق توليدي موجود در فرانسه از نيروگاه‌هاي هسته‌اي است، اما نيروگاه‌هاي بادي و خورشيدي را نيز گسترش مي‌دهند.

پس اگر ما انرژي هسته‌اي را در كنار مابقي انرژي‌هاي تجديدپذير قرار دهيم توان استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذيرمان خيلي بيشتر از 20 درصد مي‌شود؟

ان‌شاءالله، اگر بتوانيم همه اينها را توسعه بدهيم. بايد يك برنامه براي استحصال صحيح از منابع تجديدپذير كشورمان داشته باشيم.

صنعت راهبردي انرژي‌هاي كشورمان در چه وضعيتي قرار دارد؟

ما يك استراتژي را تعيين و به معاونت علمي و فناوري رياست‌‌جمهوري تقديم كرديم و تبديل به يك نقشه راه شد. آن نقشه راه دست دولت است و در حال رسيدگي است و اميدواريم به عنوان نقشه راه استفاده از منابع تجديدپذير استفاده شود.

پس هنوز سند چشم‌انداز اين بخش به عنوان برنامه‌اي كه اجرايي شده باشد، نيست؟

در برنامه پنجم اين سند را داشتيم و كاملا تبديل به يك برنامه شده و به تصويب رسيده است. درواقع اين‌كه سازمان چه بايد بكند مصوب شده‌، اما متاسفانه با مشكل بودجه روبه‌رو هستيم و راه‌حل‌هاي برون‌رفت از اين مشكل هنوز مصوب نشده است. بايد اين بودجه در برنامه پنجم گذاشته شود. اما در چشم‌انداز بايد مسوولان سازمان ذي‌ربط را مشخص و ايجاد كنند و سپس حمايت‌ها و كمك‌هايشان را زياد كنند و چشم‌اندازي بزرگ ايجاد كنند. درواقع همان‌طور كه كشورهاي اروپايي، هند و چين تلاش خود را در راه افزايش استفاده از منابع تجديدپذير گذاشته‌اند ما هم بايد همان كار را انجام بدهيم.

در سندچشم‌انداز قرار است چه سهمي از انرژي‌هاي كشور به انرژي‌هاي تجديدپذير اختصاص پيدا كند؟

بيش از 10 درصد.

البته رسيدن به اين مقدار مانند چشم‌اندازهاي سازمان‌هاي ديگر با توجه به اين‌كه از زمان اجرايي شدن نقشه عقب هستيم كمي بعيد به نظر مي‌رسد و بيشتر شعاري به نظر مي‌آيد؟

نه اين از نظر ما بعيد نيست، فقط بايد 2 مشكل وام و خريد را حل كنيم. چون اين مورد به صورت پراكنده توسط مردم توسعه مي‌يابد نه دولت. بنابراين چون مردم توسعه‌دهنده هستند اگر قيمت مناسب باشد، كار در اين بخش سودآور باشد و از طرف دولت حمايت شوند اين كار صورت مي‌گيرد.

با فرهنگ‌سازي خوب علاقه‌مندي مردم نسبت به استفاده از اين منابع بيشتر مي‌شود؟

در حال حاضر نزديك به 3 هزار مگاوات متقاضي احداث نيروگاه‌هاي تجديدپذير داريم. يعني در حالي كه هنوز وارد برنامه پنجم نشده‌ايم اين تعداد متقاضي را دارا هستيم. بنابراين اگر بخواهيم حمايت كنيم، به راحتي مي‌توانيم به اهداف مدنظر برسيم.

پس با توجه به اين كه ما فناوري نيروگاه خورشيدي و بادي را دارا هستيم، مشكل حمايتي داريم؟

با توجه به اين كه قيمت تمام شده نيروگاه تجديدپذير نسبت به فسيلي بالاست بايد حمايت صورت بگيرد.

بعد از اجراي يارانه‌ها وضعيت قيمت منابع انرژي تجديدپذير در مقايسه با سوخت‌هاي فسيلي چگونه مي‌تواند باشد، برابري مي‌كند يا خير؟

برابري نمي‌كند، اما خيلي نزديك به توجيه‌پذير شدن مي‌شود. اگر فاكتور محيط‌زيست را به عنوان يك فاكتور جدي و مهم در محاسبات اقتصادي بياورند آن موقع بسيار توجيه‌پذير مي‌شود.

در نهايت آينده انرژي ايران را چگونه مي‌بينيد؟

من فكر مي‌كنم شرايط بسيار خوبي ايجاد شود، خداوند شرايط و نعمت‌هاي بسيار خوبي را براي سرزمين ما فراهم كرده است. اين روزها به علت عدم رعايت مسائل مختلف مرتبط با محيط‌زيست دامنگير شهرهاي ما شده‌اند، اين زنگ خطري است هم براي مردم ما و هم براي مسوولان كه به خاطر سلامتي و آينده ملت‌ها و فرزندانمان واقعا بايد اين اساس و اين پايه را بگذاريم و انرژي را درست استفاده كنيم و از منابع مناسب استفاده بشود.

در بهترين حالت يعني در شرايطي كه از همان 20 درصد انرژي‌هاي تجديدپذير استفاده كنيم،  چه تصوري از تهران  مي‌توانيم داشته باشيم؟

تصميمي كه در شرايط هشدار آلودگي هواي تهران بابت زوج و فرد شدن تردد خودروها و كم كردن آنها از جهت فيزيكي گرفته شد، اگرچه به صورت مقطعي اثرگذار بود و اگر قرار بود وضعيت سابق را ادامه دهيم و منتظر باشيم تا باد اين آلودگي را ببرد اين حرف درستي نيست، اما بهترين راه اين است كه بايد محيط خود  را به درستي مديريت كنيم، بنابراين شرط اساسي آن است كه رويكرد خود را نسبت به استفاده از منابع فسيلي اصلاح كنيم. همين الان در تهران براي گرمايش از سوخت فسيلي استفاده مي‌شود كه خود اين سوخت فسيلي حجم بسيار زيادي از آلاينده‌ها را ايجاد مي‌كند. بالاي 80 ـ70 درصد سوخت فسيلي براي حمل و نقل به كار مي‌رود كه مي‌تواند عامل آلودگي باشد. اين در حالي است كه ما مي‌توانيم از سيستم الكتريسيته يا سيستم‌هاي ژئوترمال براي استفاده در سيستم‌هاي گرمايشي خود استفاده كنيم. در همه جاي دنيا از گرماي نهان زمين براي سيستم گرمايشي منازل استفاده مي‌كنند و بعد ساختمان‌هايشان را عايق مي‌كنند. هيچ جا اين حجم انرژي را براي گرمايش استفاده نمي‌كنند. ما بخش بسيار بزرگي از انرژي فسيلي گاز را استفاده مي‌كنيم كه از گرماي آن استفاده كنيم و بعد به دليل گرماي زياد يا حتي عايق‌بندي نامناسب ساختمان‌ها از در و ديوار و پنجره‌ها اين گرما خارج مي‌شوند. در حقيقت هم انرژي را تلف مي‌كنيم و هم محيط را آلوده مي‌كنيم.

براي بهبود اين وضعيت لازم است كه قيمت‌ها اصلاح شود و ضمن اين‌كه بايد بهينه استفاده كنيم. پس حجم استفاده بايد بهينه باشد و مقدار استفاده از منابع اصلاح شود يا راندمان استفاده از منابع بايد بالا برود. اگر مساله حمل و نقل را مديريت كنيم، قطعا اين مشكلات اتفاق نمي‌افتد. ما نمي‌توانيم از جابه‌جايي مردم جلوگيري كنيم؛ اما بايد از وسيله مناسب استفاده شود، اگر اين اتفاق افتاده بود ما اين همه آلودگي در كلانشهرهايمان نداشتيم. اين يك اعلام خطري است براي مسوولان برنامه‌ريزي در شهرهاي كلان، بنابراين براي مقابله بايد برنامه‌اي بريزيم و اين برنامه اين است كه ميزان بهره‌وري استفاده از انرژي فسيلي را بالا ببريم و كم‌ مصرف كنيم و در اين ميان علاوه بر استفاده درست و بجا  از انرژي، از روش‌هاي مفيد توليد انرژي استفاده كنيم.

آيا سازمان شما براي ساماندهي وضعيت سوخت وسايل حمل و نقل كشور و تبديل آنها از سوخت فسيلي به منابع پاك تاكنون طرحي داشته است؟

استفاده از پيل سوختي يا خودروهاي الكتريكي جزو اولين نمونه‌هايي است كه كار روي آن را شروع كرديم و موفقيت‌هايي هم در اين زمينه به دست آورده‌ايم، بنابراين خودروسازان ما بايد 2 كار انجام دهند؛ يكي اين كه به فكر جايگزيني خودروهاي الكتريكي يا هيبريدي به جاي بنزيني باشند. دوم اين كه خودروهاي بزرگ يا متروهايي كه با برق و پيل سوختي مي‌‌توان جايگزين كرد را توليد كنند.

البته اولويت اصلي سازمان ما توليد الكتريسيته و برق است و بيشتر بايد جهت‌گيري ما توليد الكتريسيته و حرارت از پيل سوختي باشد. مثلا انرژي حاصل از اين پيل‌ها را در يك ساختمان ببريم و الكتريسيته و حرارت مورد نياز را از آن كسب كنيم.

ايران، كشوري سرشار از منابع تجديدپذير انرژي

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نقشه پتانسيل انرژي خورشيدي، تقريبا تمام مناطق كشور بخصوص منطقه قرمز رنگ براي احداث نيروگاه مناسب است .

 

 

 

 

 

 

 


نقشه پتانسيل انرژي زيست توده (پسماندهاي شهري) دايره‌هاي زرد رنگ ميزان انرژي را در شهرهاي مختلف مشخص مي‌كند.

 

 

 

 

 

 



نقشه پتانسيل انرژي زمين گرمايي مناطق زرد رنگ مناسب براي نصب نيروگاه و منطقه قرمز رنگ مستعدترين مكان است.

 

 

 

 

 

 

 

 

نقشه پتانسيل انرژي باد در ارتفاع 80 متري از سطح زمين مناطق مختلف كشور از قرمز تا سفيد مستعد احداث نيروگاه هستند.

بهاره صفوي / گروه دانش




بازدید : 29
نویسنده : مولوی
در شرايطي كه طي سال‌هاي اخير، ورزش هندبال در كشورمان مسير پسرفت را طي مي‌كرد و در آخرين دوره مسابقه‌هاي هندبال قهرماني آسيا (در كشور لبنان) نمايش كاملا ضعيف و نااميدكننده‌اي از خود ارائه داد، بازي‌هاي درخشان تيم ملي در بازي‌هاي آسيايي گوانگجو و پيروزي‌هاي پي در پي اين تيم، موج اميد را به هواداران اين رشته باز گرداند.

برتري بر حريفان مدعي از كشورهاي عربي و سپس بردي دلچسب در ديدار نفسگير مرحله نيمه‌نهايي مقابل ژاپن (نايب‌قهرمان آسيا) نشان داد مديريت صحيح فني در اين تيم مي‌تواند ايران را به عنوان يكي از دو قطب هندبال آسيا در كنار كره‌جنوبي (به عنوان قدرت معتبر اين رشته در كلاس جهاني) قرار دهد.

در اين بين، اله‌كرم استكي بازيكن 195 سانتي‌متري و 22 ساله تيم ملي، نقش موثر و شايد ممتازي در اين موفقيت داشت. او كه از نوجواني به عنصري كليدي در تيم ملي تبديل شده است در اين دوره خود را بازيكني به مراتب پخته‌تر و موثرتر از بازي‌هاي آسيايي دوحه قطر نشان داد.

در ثانيه‌هاي آخر بازي با ژاپن در مرحله نيمه‌نهايي بازي‌هاي آسيايي و در حالي كه با حريف مساوي بوديم گل عجيبي را به ثمر رساندي كه گويي ده‌ها بار در تمرين‌ها تكرار شده بود، اين‌گونه نبود ؟

نه. واقعا آن گل فقط به لطف خدا شكل گرفت و برخلاف ظاهرش، اصلا برنامه‌ريزي شده نبود. ما در شرايطي كه در اوج خستگي و استرس قرار داشتيم و در بازي مرگ و زندگي مسابقه‌ها، همه چيز پاياپاي پيش مي‌رفت، مزد دعاهايمان را در آخرين ثانيه گرفتيم و با رسيدن به فينال بازي‌هاي آسيايي باعث خوشحالي مردم شديم.

به نظر مي‌رسيد تيم حاضر در گوانگجو، هماهنگ‌ترين تيمي بود كه طي سال‌هاي اخير در قالب تيم‌هاي ملي در مسابقه‌هاي مختلف شركت كرده است.

شاكله تيم ملي كنوني در حقيقت از همان تيم‌هاي پيشين نوجوانان و جوانان ايران شكل گرفته است كه سال‌هاي پيش در رقابت‌هاي جهاني حاضر شده بود و بازي‌هاي خوبي ارائه كرد. البته بازيكنان باتجربه ديگري مثل ظهرابي، ساداتي و رجبي نيز به آن اضافه شده بودند تا در بازي‌هاي آسيايي هر چه قوي‌تر ظاهر شويم.

چه عامل مهمي، نتيجه كارمان را اينقدر متفاوت‌تر از گذشته كرد؟

اگر به خاطر بياوريد در گذشته هم من مرتبا از نياز وافرمان به مربي كارآمد خارجي مي‌گفتم، چون هميشه به پتانسيل بسيار بالاي هندبال ايران ايمان داشته‌ام. هنوز هم مي‌گويم پتانسيل هندبال ايران آنقدر بالاست كه مي‌تواند كره‌جنوبي را شكست دهد و در دنياي اين رشته به قدرتي معتبر تبديل شود، به شرطي كه سكان هدايت تيم ملي در اختيار فردي قرار داشته باشد كه از دانش و توانايي اين كار بهره ببرد. ما در گوانگجو از حضور مربي كار بلدي بهره برديم و نتيجه آن را بخوبي گرفتيم.

مربيان و ملي‌پوشان هندبال ما از بدو ورود ماچك به ايران، او را فردي با روابط عمومي قدرتمند معرفي كردند، ولي قطعا اين ويژگي به تنهايي نمي‌تواند عامل موفقيت ما در گوانگجو بوده باشد... .

ماچك از مربياني است كه مي‌تواند در مسير تبديل توانايي‌هاي بالقوه ما به نيروي بالفعل، كمك زيادي بكند. نحوه تمرين‌هاي او بسيار موثر و هدفمند بود. او قبل از هر مسابقه با اشراف دقيق روي نقاط ضعف‌ حريف، تمرين‌هاي ويژه‌اي را با ما مرور مي‌كرد كه استفاده از همان حركات در طول مسابقه، نقشي حياتي در پيروزي‌هايمان ايفا مي‌كرد. اميدوارم او به تيم ملي برگردد و سال آينده براي نخستين بار ما را راهي رقابت‌هاي جهاني كند كه اگر اين‌گونه شود كه حتما هم مي‌شود ما در مسابقه‌هاي جهاني درخشان ظاهر خواهيم شد و مردم را خوشحال خواهيم كرد. مسلما هيچ‌كس نمي‌تواند مدعي شود از سكوي جهاني بالا خواهيم رفت، ولي مطمئن باشيد شگفتي‌ساز دوره بعدي هندبال قهرماني جهان، ايران خواهد بود. البته برنامه‌ريزي علمي و توجه به سنگيني اين رشته و به‌كارگيري ابزارهاي اوليه‌اي مثل متخصص بدنساز و روان‌شناس، از ملزومات اين كار است.

چرا اينقدر به حضور مربي خارجي مصريد؟

در كل ما به لحاظ انتقال دانش فني به كشورمان خيلي ضعيف عمل كرده‌ايم و نيازمند مدرسان قدرتمندي هستيم كه دانش روز اين رشته را به مربيان سراسر ايران منتقل كنند، اما در كوتاه‌مدت ناچاريم از مربي‌هاي به درد بخور خارجي براي تيم‌هاي رده‌هاي مختلف سني خود استفاده كنيم.

حبيبي دستيار ايراني ماچك و سرمربي سپاهان، چه نقشي در موفقيت اخير داشت؟

استكي: هومرزباخ آلمان هنوز هم متقاضي جذبم است و من منتظر دريافت رضايت‌نامه از سپاهان هستم. فكر مي‌كنم لژيونر شدن هر يك از ملي پوشان، مي‌تواند بهره‌هاي خوبي به هندبال ملي ما برساند

معتقدم در موفقيت بي‌سابقه اخير در بازي‌هاي آسيايي گوانگجو همانقدر كه ماچك نقش داشت حبيبي هم موثر بود، چون او واقعا براي تيم ملي سنگ تمام گذاشت. حبيبي علاوه بر دستياري ماچك، نقش سرپرست، مسوول تداركات و مسوول روابط بين‌الملل را هم بخوبي ايفا كرد و اجازه نداد هيچ‌گونه حاشيه مخربي، اطراف تيم وجود داشته باشد. او آنقدر محيط تيم ملي را خوب جمع و جور مي‌كرد كه ماچك با خيالي آسوده و رضايت كامل مي‌توانست طرح‌هايش را در برابر حريفان با موفقيت به اجرا گذارد.

اما روزنامه الوطن بحرين مدعي شده او با عقد قراردادي 2 ساله، از ابتداي سال جديد ميلادي، هدايت تيم ملي آن كشور را بر عهده خواهد گرفت؟

ماچك خيلي دوست دارد به ايران برگردد چون به پتانسيل هندبال ايران اعتقاد دارد و به ما مي‌گفت در آسيا فقط 2 كشور ايران و كره جنوبي قواره‌هاي جهاني هندبال را دارند. اميدوارم با حمايت كميته ملي المپيك، مواد قرارداد او تصحيح شود تا دوباره در خدمت تيم ملي‌ ما قرار گيرد. فكر مي‌كنم او بعد از حضوري 6 ماهه در باشگاه‌هاي بحريني، به ايران برگردد.

كار لژيونر شدن شما و حضورتان در بوندس‌ليگا به عنوان بازيكن هومرزباخ به كجا انجاميد؟

البته هومرزباخ آلمان هنوز هم متقاضي جذبم است و من منتظر دريافت رضايت‌نامه از سپاهان هستم. چون ما مثل فوتبالي‌ها مدير برنامه نداريم. بايد در اولين فرصت نزد ساكت بروم و با او در مورد رفتنم به كلن و بازي در هومرزباخ به جمع‌‌بندي برسيم تا رضايت‌نامه‌ام را دريافت كنم. من از نوجواني، سال‌ها براي سپاهان زحمت كشيده‌ام و فكر مي‌كنم لژيونر شدن هر يك از ملي پوشان، مي‌تواند بهره‌هاي خوبي به هندبال ملي ما برساند. اگر 2 يا 3 لژيونر در ليگ‌هاي معتبر دنيا داشته باشيم، شاهد جهش حرفه‌اي محسوسي در عملكرد تيم ملي خواهيم بود.

دومين لژيونر از اين مجموعه، مي‌تواند سجاد استكي برادر كوچك‌تر شما باشد كه عنوان آقاي گلي نوجوانان جهان را در اختيار دارد و همزمان يكي از برترين گلزنان جهان در رده سني جوانان بوده است كه 2 كشور ديگر اروپايي به دنبالش بودند.

بله، برادرم اشتياق بي‌پاياني به گلزني و تمام كنندگي دارد. او اگر مشكل خدمت سربازي نداشت اكنون در دانمارك بازي مي‌كرد.

مدت كوتاهي پيش از شروع بازي‌هاي آسيايي، رجبي همبازي شما در سپاهان و تيم ملي به «جام‌جم» گفت: «اگر در همان حدي كه به واليبال و بسكتبال توجه مي‌شود از هندبال هم حمايت مي‌شد ما به مراتب بيش از آن دو رشته مي‌درخشيديم و صاحب موفقيت‌هاي جهاني مي‌شديم.» شما هم اين نظر را مي‌پذيريد؟

بله، واقعا همين طور است. براي كسب نقره بازي‌هاي آسيايي تنها 2 سفر تداركاتي به مجارستان و قطر داشتيم. تجربه‌هاي حاصل از همين 2 سفر، آنقدر برايمان مفيد بود كه شما اثر آن را در گوانگجو ديديد. اگر واقعا در طول سال، اين‌گونه سفرهاي تداركاتي تكرار مي‌شد قطعا ثمره‌هاي بيشتري برايمان به ارمغان مي‌آورد. سرمايه‌گذاري باشگاه‌ها، كميته ملي المپيك و سازمان تربيت بدني روي هندبال، تاثير زيادي در رشد و افتخارآفريني آن دارد و مي‌تواند نويدبخش خوشحالي جامعه از طريق كسب موفقيت‌هاي اين رشته باشد. واقعا در حال حاضر اين‌طور نيست و اغلب بازيكنان نتوانسته‌اند مبالغ باقيمانده از قراردادهاي سال پيش خود را دريافت كنند، قراردادهايي كه مبلغ آن اغلب به 20 تا 25 ميليون در طول سال هم نمي‌رسد و اين در حالي است كه اين بازيكنان بعضا با داشتن همسر و فرزند، روزانه ساعت‌ها به شركت در تمرين‌هاي سخت و حضور در مسابقه‌هاي پربرخورد و آسيب‌رسان مشغول بوده‌اند.

مجيد عباسقلي 
گروه ورزش




هويت ايراني ، گمشده من است
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 37
نویسنده : مولوی
محمود استاد محمد اگرچه كم كار است، اما از آنجا كه در 4 دهه حضور تئاتري‌اش يك خط را دنبال كرده، كارنامه‌اي پربار را از خود به جاي گذاشته و به نويسنده و كارگرداني صاحب سبك تبديل شده است.

او اين روزها نمايش «كافه مك آدم» را در سالن چهارسوي تئاتر شهر روي صحنه دارد؛ نمايشي كه برخلاف ظاهرش نه سياسي، بلكه اجتماعي و تاريخي است. داستان «كافه مك آدم» اگرچه در سطح رويي درباره پديده مهاجرت است، اما در لايه‌هاي زيرين به واكاوي بحران هويت مي‌پردازد. اجراي اين نمايش، بهانه‌اي بود براي گفت‌وگو با محمود استاد محمد درباره تئاتر جستجوگر و جستجوي هويت ايراني.

در كارهايتان هميشه توجه ويژه‌اي به فرهنگ ايراني داريد ، اين دغدغه از كجا آمده است؟

هر نمايشنامه‌نويسي معمولا بنا به احساس دروني كه غالبا با دلواپسي همراه است، ناگزير به قلم پناه مي‌برد تا جامعه را از دغدغه خود آگاه سازد يا در اثر خود به جستجوي گمشده‌اي برمي‌آيد. توجه خاص من به فرهنگ ايراني از همين جهت است.

يعني گمشده شما هويت ايراني است؟

فرهنگ ايراني و هويت ايراني همه دلواپسي، دغدغه و انديشه من است. سعي مي‌كنم با زبان نمايش فرياد كنم: هويت ما گمشده است، هشدار مي‌دهم، تا گوشي شنوا پيدا شود، حتي مليت چند هزار ساله‌مان را هدف مي‌گيرم تا بلكه به هويت خود دست يابم.

يعني با نمايشنامه‌هايتان در اعتلاي فرهنگ ايراني مي‌كوشيد؟

نه. مقوله اعتلاي فرهنگ بحث ديگري است و اصلا در آن ادعايي ندارم. چيزي كه از دوران جواني و سال‌هاي دهه 40 و 50 خورشيدي باعث دلواپسي من بوده، هويت ايراني است. مساله سبك شمردن و بي‌اعتنايي به هويت ايراني كه نتيجه كم‌كاري فرهنگي است. متاسفانه اهل فرهنگ ما دچار اعوجاج‌ها، دوگانگي‌ها و پيچ وخم‌هاي بي‌ربط شده‌اند. وقتي كه جامعه دچار نوعي مدرنيزم افراطي مي‌شود، دقيقا از گم شدن هويت‌مان لطمه مي‌خوريم. جهاني كه امروزه به آن جهان متمدن مي‌گوييم كاملا با فرهنگ ايراني تفاوت دارد.

اين نظر كمي افراطي نيست؟

برعكس به قدري واضح است كه اصلا نياز به آمار و توضيح هم ندارد. تنها با يك نگاه سرسري درمي‌يابيم كه فرهنگ روم ‌باستان، يونان ‌باستان و حتي چين‌ باستان چه اندازه مورد توجه قرار مي‌گيرند. چقدر پيرامونشان فيلم مي‌سازند، تحليل و تفسير مي‌كنند و جهان امروز غرب خود را ميراث‌دار آنها مي‌دانند، اما به موازات اينها فرهنگ ايراني يا ناديده گرفته مي‌شود يا بر عليه آن فيلم مي‌سازند. براي مثال آنان مي‌خواهند نام بربر كه به دليل شكست يونان از دلاوران ايراني بوجود آمد را زنده كنند. تمدن چند هزار ساله ما را بربر و وحشي مي‌خوانند.

اما مخاطب نمايشنامه‌هاي شما كه غربي‌ها نيستند.

من به خودمان هشدار مي‌دهم چون باعث ناديده گرفتن و اهانت به فرهنگ ايراني شده‌ايم. آنان حتي درباره آبريزگاه‌هاي روم ‌باستان بر اساس تحقيقات علمي فيلم ساخته‌اند، اما درباره پديده چاپارخانه يا سيستم پيك در ايران باستان يك كلمه حرف نمي‌زنند. نكته دردآور اين است كه ما خود نيز نسبت به تاريخ و تمدنمان سكوت كرده‌ايم و به فرهنگمان بي توجه هستيم.

حالا فكر مي‌كنيد خودتان به عنوان بازيگر، نمايشنامه‌نويس و كارگردان تئاتر چقدر در جلب توجه مخاطب به تمدن ايراني موفق بوده‌ايد؟

تقريبا مي‌توانم بگويم هيچ. حتي اگر از تلاشم در اين زمينه ابراز رضايت كنم، بايد ديد كه حاصل آن چه بوده است. من در جو فرهنگي كار مي‌كنم كه تيراژ نمايشنامه تنها 1000 نسخه است، آن هم اگر از بين 100 نمايشنامه يكي از آنها به چاپ برسد. پوستر همين نمايش «كافه مك آدم» 4 روز پس از اجرا آماده شد. تا 2 روز اول اجراي ما هيچ‌گونه تبليغاتي نشده بود. حالا اين تئاتر با در نظر گرفتن گنجايش اندك سالن و تعداد اجراي كم حداكثر 5 تا 6 هزار تماشاگر خواهد داشت كه در برابر ديگر رسانه‌ها زياد نيست. شما بگوييد كه اين كوشش چه تاثيري دارد و به كجا مي‌تواند برسد؟ بايد در سطح دانشگاهي و رسانه‌هاي پرتيراژ آن هم با احساس مسووليت خاصي نسبت به حمايت از تئاتر اقدام كرد، اما واقعا هيچ توجهي به اين مهم نمي‌شود.

به دليل همين بي‌توجهي و مشكلاتي كه در اجراهاي گذشته داشتيد، جايي گفته‌ايد كه «هنوز ديوان تئاتر ال روي صحنه بود كه مجاب شدم ديگر تئاتر كار نكنم.» حالا مي‌پرسم چه چيزي باعث شد مجددا به جستجوي هويت و فرهنگ ايراني در عالم نمايش روي آوريد؟

اشاره مي‌كنم به ديالوگ شخصيت «كتايون» در نمايش «كافه مك آدم» كه به واقع حديث نفس ما نمايشگر آن است كه: «ما همون تو شناسنامه يك مهر جنون داريم...» اگر اين مهر جنون را نداشتيم، در چنين شرايطي به دنبال تئاتر نبوديم. نوعي عشق مجنون‌وار ما را به تئاتر متصل كرده است.

آيا اين بي‌هويتي هنر‌هاي ديگر را نيز تهديد مي‌كند؟

بله. مثلا در مورد زبان تاريخي‌مان بدون علم عمل مي‌كنيم. همان‌طور در مورد زبان صدر اسلام عاري از هرگونه شناخت زبان‌شناسانه و اشراف بر ادبيات و زبان آن زمان كار ارائه مي‌دهيم. حتي در مورد زبان مردم 50 سال پيش بي‌علم رفتار مي‌كنيم. هر جا يك شخصيت از 40 سال پيش را مي‌خواهند مطرح كنند، يكسري جمله و اصطلاح توي دهانش مي‌گذارند كه اصلا مبين آن شخصيت نيست. اين زبان را از فيلم فارسي گرفته‌اند.

علت اين كاستي چيست؟

از مهم‌ترين آنها ندانستن است. بي‌تجربگي مي‌تواند دليل ديگري باشد.

آيا مي‌توان از طريق تئاتر جستجوگر و تاثير بر مخاطب خاص، روي جامعه هم اثر گذاشت؟

بله. اگر درست برنامه‌ريزي و كار كنيم، مي‌شود. مثلا نمايش كرگدن به كارگرداني حميد سمندريان كه حدود سال‌هاي 49 ـ 48 روي صحنه رفت، مگر چقدر تماشاگر داشت؟ مگر مخاطبان آن از همه طبقات جامعه بودند؟ اما آن روزها در تمام تهران بحث نمايش كرگدن بود. كل جامعه درگير اين موضوع شده بود؛ از مسافران تاكسي گرفته تا مردم كوچه و بازار. البته همه اين نمايش را نديده بودند، اما هر كسي كه اين نمايش را ديده بود، حرف اين نمايش را يعني پديده كرگدن شدن انسان را به جامعه انتقال داده بود.

پس چندان هم نااميد نيستيد؟

وقتي دارم كار مي‌كنم، نشان مي‌دهد كه به آن اعتقاد دارم. آن چه وظيفه من نويسنده و هنرمند است، دارم انجام مي‌دهم. بايد ديگران هم به وظيفه خود عمل كنند.

كارگرداني كه هشدار مي‌دهد

سال‌ها پيش، وقتي كه جواني تازه كاربود، با نمايش «شهر قصه» پديده صحنه‌هاي تئاتر لقب گرفت. نوجوان بود كه پاي بر دنياي تئاتر گذاشت. پس از آشنايي با نصرت رحماني شاعر و عباس نعلبنديان نمايشنامه‌نويس هنر نمايش را به طور حرفه‌اي دنبال كرد. پس از ايفاي نقش و تك‌گويي به يادماندني «خرخراط» «شهر قصه» و بازي در نمايش «نظارت عاليه» به كارگرداني ايرج انور تجربه‌هايي در نمايشنامه‌نويسي كسب كرد.

سپس به موفقيت‌هايي در كارگرداني رسيد، تا جايي كه به يكي از برترين نمايشنامه‌نويسان و كارگردانان كشورمان تبديل شد.

استاد محمد هنرمندي كه همواره به تئاتر وفادار مانده است، تاكنون نمايش‌هاي بسياري را كارگرداني كرده و چندين نمايشنامه از او به چاپ رسيده است. نويسندگى و كارگردانى نمايش‌هاي «آخرين بازى» در سال 1378، «ديوان تئاتر ال» در سال 1380، نگارش «سپنج رنج و شكنج» 2 سال پس از اجراي «ديوان تئاتر ال» و نويسندگي و كارگرداني نمايش «عكس خانوادگي» در سال 1387 از جمله مهم‌ترين فعاليت‌هاي استاد محمد در يك دهه اخير است.

آثار وي همواره رنگ و بوي فرهنگ ايراني را حفظ كرده است. او در نمايش به دنبال چيزي مي‌گردد. استاد محمد در نمايش‌هايش هشدار مي‌دهد، شتك مي‌زند، فرياد مي‌كشد: من ايرانيم. او به دنبال هويت خود مي‌گردد.

محمد دانشور 
جام‌جم




بازدید : 43
نویسنده : مولوی
بانک مرکزي دستورالعمل نحوه توليد، توزيع، جمع آوري و ابطال ايران چک 100 هزار توماني را به منظور فراهم آوردن بستر مناسب جهت اجراي قوانين و مقررات ناظر بر مبارزه با پولشويي به بانکها ابلاغ کرد.

به گزارش خبرگزاري مهر، اداره مطالعات و مقررات بانکي بانک مرکزي طي بخشنامه اي به کليه بانکهاي دولتي، غير دولتي، شرکت دولتي پست بانک و موسسه اعتباري توسعه، به منظور فراهم آوردن بستر مناسب جهت اجراي قوانين و مقررات ناظر بر مبارزه با پولشويي، « دستورالعمل نحوه توليد، توزيع، جمع آوري و ابطال ايران چک بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران » را ابلاغ نموده است.

دستورالعمل ياد شده از تاريخ 5/11/1389 صرفا" در خصوص ايران چکهاي يک ميليون (1،000،000) ريالي بوده و به بانکها تاکيد شده است که اين دستورالعمل در اسرع وقت به کليه واحدهاي ذي ربط ابلاغ و بر حسن اجراي آن نظارت دقيق به عمل آيد.

خاطرنشان مي سازد ايران چکهاي پانصد هزار ( 500،000) ريالي فعلا" مشمول دستورالعمل فوق الذکر نمي باشند.

در بخشنامه مورد اشاره تاکيد شده است؛ بانکها و موسسات اعتباري با بهبود روشهاي انجام کار، گسترش و ترويج بانکداري الکترونيک و استفاده از ديگر ابزارهاي پرداخت، به ويژه ابزارهاي پرداخت الکترونيکي، ضمن کاهش تدريجي اتکاي خود به اين ابزار پرداخت، با بهره مندي از منافع حاصل از خدمات بانکداري الکترونيک، بيش از پيش در پي کسب رضايت خاطر مشتريان و کاهش هزينه هاي خود برآيند.

در دستورالعمل نحوه توليد، توزيع، جمع آوري و ابطال ايران چک بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران آمده است:

ايران چک: چکي است که توسط بانک مرکزي چاپ و منتشر شده و توسط کليه مؤسسات اعتباري صادر و وجه آن در هريک از شعب موسسات اعتباري پرداخت مي گردد.

نحوه طراحي و توليد ايران چک:

ماده 1- بانک مرکزي در هر سال، ميزان ايران چک مورد نياز شبکه بانکي کشور براي سال بعد را پيش بيني، توليد و به نحو مقتضي در اختيار موسسات اعتباري قرار خواهد داد.

ماده 2- تمامي مراحل طراحي و چاپ ايران چک، به گونه اي که امکان جعل آنها به حداقل ممکن کاهش يابد، توسط بانک مرکزي انجام مي شود.

ماده 3- هزينه هاي طراحي، چاپ و انتشار ايران چک (از جمله حق تمبر و ديگر عو ارض دولتي )توسط بانک مرکزي تامين و پرداخت مي شود.

ماده 4- به منظور ايجاد هماهنگي و دسترسي به آمار و اطلاعات دقيق در ورود ايران چکها، لازم است امور مربوط به ايران چک در يکي از واحدهاي مؤسسه اعتباري متمرکز شده و کليه مکاتبات و هماهنگي هاي لازم با بانک مرکزي، از طريق آن واحد انجام شود.

ماده5- مؤسسه اعتباري بايد معادل100 درصد مبلغ ريالي ايران چک دريافتي از بانک مرکزي را به صورت اسکناس و مسکوک و يا از محل موجودي حساب جاري خود نزد بانک مرکزي پرداخت نمايد.

ماده 6- لازم است تمامي شعب مؤسسه اعتباري با ارائه ترکيبي از ابزار پرداخت، با اولويت استفاده از سامانه هاي تبادل الکترونيکي، به گونه اي عمل نمايند که حق انتخاب بين اسکناس و ساير ابزارهاي پرداخت (از جمله ايران چک) براي مشتري محفوظ بماند.

توزيع و فروش ايران چک:

ماده 7- موسسه اعتباري ايران چک را براساس درخواست مشتريان در اختيار آنها قرار مي دهد.

ماده 8- هنگام فروش ايران چک، لازم است مشتري نسبت به اعلام هويت کتبي خود (شامل اطلاعات سجلي، شماره ملي، آدرس، شماره تماس ) بر روي اعلاميه فروش اقدام نمايد. مؤسسه اعتباري نيز بايد اقدام به تکميل بندهاي مربوط به ايران چک هاي فروخته شده (شماره سريال، نوع و مبلغ ايران چک) بر روي اعلاميه مزبور نمايد.

ماده 9- مؤسسه اعتباري پس از تطبيق مشخصات تکميل شده از سوي مشتري (در اعلاميه فروش) با کارت شناسايي ملي وي  به نحو مقتضي و طبق دستورالعمل مربوط مشتري را احراز هويت نموده و اقدام به اخذ امضاي مشتري بر روي اعلاميه فروش مي نمايد.

ماده  10- در هنگام فروش ايران چک بايد اوراق مزبور به مهر شعبه مؤسسه اعتباري و تاريخ روز فروش ممهور گردد.

ماده  11- امضاي اول مشتري بايد پيش از ضرب مهر و درج تاريخ بر روي ايران چکها و ثبت شماره آنها، پشت ايران چک مزبور اخذ گردد.

ماده 12- انتقال ايران چک به اشخاص ثالث پس از امضاي دوم خريدار در محل تعبيه شده امکانپذير است.

بازخريد، جمع آوري و ابطال ايران چک:

ماده 13- به هنگام بازخريد، دارنده ايران چک موظف است ابتدا شماره ملي خود را در محل ”مشخصات دريافت کننده وجه“ ظهر ايران چک درج نمايد و پس از آن مشخصات هويتي خود (شامل اطلاعات سجلي ، شماره ملي، آدرس و شماره تماس ) و مشخصات ايران چکهاي ارائه شده (شامل شماره سريال، مؤسسه اعتباري صادرکننده و مبلغ ايران چک) را بوسيله امضاء بر روي اعلاميه بازخريد تائيد نمايد.

ماده 14- مؤسسه اعتباري موظف است ضمن حصول اطمينان از صحت هويت مشتري، ايران چکهاي ارائه شده را از نظر اصالت و يا جعلي بودن شناسايي نموده، شماره سريال آنها را وارد سيستم رايانه اي مربوط نمايد و پس از تائيد سيستم رايانه اي و اطمينان از اينکه ايران چک مزبور در فهرست سياه (سرقتي، مسدودي و ...) قرار ندارد، وجه آن را پرداخت يا به حساب مشتري واريز نمايد.

ماده 15 - چنانچه شماره سريال ايران چک، مورد پذيرش سيستم رايانه اي قرار نگيرد، پرداخت وجه ايران چک تنها از طريق منظور نمودن آن در حساب مشتري و طي مراحل مربوط به اتاق پاياپاي و اداره معاملات ريالي بانک مرکزي امکانپذير مي باشد.

ماده 16- مؤسسه اعتباري موظف است پس از بازخريد ايران چک اقدام به سوراخ نمودن آنها نموده و از ارائه مجدد آن به مشتريان خودداري نمايد. ايجاد سوراخ بر روي ايران چک بايد به گونه اي باشد که شماره سريال و نيز MICRآن مخدوش نشود.

ماده 17- پس از جمع آوري و ابطال ايران چکها به روش فوق، لازم است ايران چکهاي مزبور به گونه اي که امکان دسترسي و کنترل آنها براي واحد بازرسي داخلي هر مؤسسه اعتباري و بازرسان بانک مرکزي ممکن باشد، بر اساس مفاد ”آئين نامه مدت و طرز نگهداري اوراق بازرگاني، اسناد و دفاتر بانکها “موضوع بخشنامه شماره 89/80223 مورخ 15/ 4 / 1389نگهداري شود.

ماده 18- اطلاعات مربوط به ايران چکهايي که از مشتريان بازخريد و ابطال شده است (از جمله شماره سريال )، در پايان هر روز براي بانک مرکزي ارسال مي شود. بانک مرکزي نيز پس از کنترل اطلاعات دريافتي، حساب مؤسسه اعتباري مربوط را به ميزان جمع مبالغ ريالي ايران چکهاي مزبور بستانکار مي نمايد.

نحوه تبادل اطلاعات مربوط به شماره سريال ايران چک

ماده 19- بانک مرکزي در ساعت 18 هر روز، فهرست شماره سريال ايران چکهاي فروخته شده توسط خود به شبکه بانکي کشور را طي فايلي با فرمت شماره يک پيوست اين دستورالعمل، از طريق سيستم شبکه بين بانکي در اختيار همه مؤسسات اعتباري قرار مي دهد.

ماده 20- مؤسسه اعتباري موظف است هر روز فهرست ايران چکهاي خريداري شده توسط خود و ساير مؤسسات اعتباري را براي کنترل، وارد سيستم رايانه اي خود نمايد.

ماده 21 - مؤسسه اعتباري در هر روز فهرست شماره سريالهاي مسدود شده / رفع مسدودي توسط مراجع قضايي را از طريق سيستم شبکه بين بانکي، طي فايلي با فرمت شماره دو پيوست اين دستورالعمل، تا ساعت 14 همان روز در اختيار بانک مرکزي قرار مي دهد.

ماده 22 - بانک مرکزي فهرست کليه شماره سريالهاي مسدودي / رفع مسدودي را مشابه فرمت فايل مسدودي ماده 21 از ساعت 16 به بعد بر روي شبکه قرار مي دهد و مؤسسه اعتباري ملزم به اعمال اين فهرست تا 72 ساعت بعد در سيستم رايانه اي خود مي باشد.

ماده 23- مؤسسه اعتباري به طور روزانه اطلاعات مربوط به شماره سريالهاي باز خريد و ابطال شده را طي فايلي با فرمت شماره سه پيوست اين دستورالعمل از طريق سيستم شبکه بين بانکي در اختيار بانک مرکزي قرار ميدهد. بانک مرکزي بعد از بررسي فايل مربوط، نسبت به تسويه آن اقدام نموده و ضمنا در مورد شماره سريالهايي که سيستم از پذيرش آنها امتناع مي کند و نيز دلايل رد آنها، اطلاع رساني لازم را به مؤسسات اعتباري انجام مي دهد.

ماده 24- بانک مرکزي در ساعت 18 هر روز، فهرست کليه شماره سريالهاي ابطال شده توسط مؤسسات اعتباري را طي فايلي با فرمت ماده 23 در سيستم شبکه بين بانکي قرار مي دهد.

اين دستورالعمل در 24 ماده در هفتاد و چهارمين جلسه کميسيون اعتباري مورخ 1389 به تصويب رسيد و از تاريخ اعلام شده توسط بانک مرکزي، لازم الاجراء مي باشد.




قيمت دلار به 1100 تومان
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 32
نویسنده : مولوی
نرخ فروش دلار آزاد امروز سه شنبه در بازار آزاد تهران با افزايش نسبتا قابل ملاحظه اي مواجه شد و به 1100 تومان رسيد.

به گزارش مهر، صرافان بازار تهران امروز سه شنبه نرخ فروش هر دلار آزاد را 1100 تومان و نرخ خريد را 1090 تومان اعلام کردند.

همچنين نرخ فروش هر يورو در بازار آزاد امروز 1415 تومان و قيمت خريد 1410 تومان و نرخ فروش هر پوند انگليس هم 1714 تومان و نرخ خريد 1705 تومان است.

قيمت دولتي فروش هر دلار هم امروز توسط بانک مرکزي 1040 تومان و هر يورو 1346 تومان اعلام شد.

قيمت فروش هر دلار در بازار آزاد ديروز 1088 تومان و قيمت فروش هر يورو نيز  1406 تومان بود.




اجراي طرح تحول نظام بانکي از سال آينده
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 36
نویسنده : مولوی
مديرعامل بانک ملي از اجراي طرح تحول نظام بانکي از سال آينده خبر داد و گفت: تاسيس شعب مشارکتي در راستاي برطرف نمودن شبهات مطرح شده در مورد عقود مشارکتي در دستور کار قرار دارد.

به گزارش خبرگزاري مهر، محمودرضا خاوري مديرعامل بانک ملي و مديران ارشد اين بانک با حضور در دفتر آيت الله  مکارم شيرازي با وي ديدار و گفتگو کردند.

مديرعامل اين بانک در نشست مذکور با اشاره به تلاشهاي آيت الله مکارم شيرازي در راستاي صيانت از ارزشهاي اسلامي نقش وي را قبل و بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران بسيار موثر توصيف کرد.

وي در ادامه با اشاره به حضور نزديک به 300 روحاني در واحدهاي بانک ملي در سراسر کشور اظهار داشت: روحانيون حاضر در بانک ملي ايران علاوه بر اقامه نماز جماعت در واحدها ميان دو نماز احکام ديني مرتبط با بانکداري اسلامي را براي کارکنان بانک تبيين مي کنند.

 خاوري با بيان اينکه بانک ملي ايران در حال حاضر به عنوان بزرگترين بانک جهان اسلام مطرح است ابراز اميدواري کرد اين بانک بتواند در آينده نزديک به عنوان نماد اقتصادي جهان اسلام معرفي شود.

 وي افزود: بانک ملي ايران در بحث هدفمند کردن يارانه ها به تنهايي اجراي نزديک به يک سوم طرح را بر عهده گرفت و با تشکيل ستادهايي به همين منظور توانست منابع يارانه ها را به موقع بين مردم توزيع نموده و رضايت آنان را جلب کند.

 مدير عامل بانک ملي ايران حضور موثر اين بانک در طرحهاي زيربنايي و بزرگ کشوري را بيانگر عزم اين بانک براي حرکت در راستاي اهداف دولت برشمرد و اظهار داشت: تامين مالي طرح هاي ملي در دستور کار بانک ملي ايران قرار دارد.

 اين مقام مسئول در ادامه فعاليتهاي اين بانک در راستاي برآورده ساختن انتظارات جامعه از يک بانک اسلامي را مورد اشاره قرار داد و گفت: تاسيس شعب و باجه هاي ويژه بانوان، فعال سازي شوراهاي امر به معروف و نهي از منکر، اعطاي 100 درصد منابع قرض الحسنه به عنوان تسهيلات قرض الحسنه، جداسازي منابع قرض الحسنه از ساير منابع بانک و گسترش شعب کارگشايي از جمله اين فعاليتها مي باشد.

خاوري با بيان اينکه تاسيس و گسترش شعب مشارکتي بانک ملي ايران در راستاي برطرف نمودن شبهات مطرح شده در مورد عقود مشارکتي مي باشد، از تاسيس بيش از400 شعبه مشارکتي توسط اين بانک در آينده نزديک خبر داد.

 وي در ادامه به تشريح نحوه عملکرد شعب مشارکتي بانک ملي ايران پرداخت و از نهايي شدن و اجراي طرح تحول نظام بانکي از سال آينده خبر داد.

در ادامه اين نشست آيت الله مکارم شيرازي ضمن معرفي بانک به عنوان يک ضرورت در دنياي امروز اظهار داشت: امروزه زندگي مردم و گردش اقتصاد کشور بدون بانک امکانپذير نيست.

 وي با اشاره به اهميت جايگاه اسلام در جامعه خاطر نشان کرد: بايد در بانکداري کشور از فرهنگ اسلامي استفاده شود.

 آيت الله مکارم شيرازي در ادامه تلاشهاي صورت گرفته در راستاي استفاده از فرهنگ اسلامي در بانکداري را شايان تقدير دانست و گفت: بانکداري اسلامي در کشور هنوز به سطح ايده آل نرسيده است.

 وي در ادامه با اشاره به استقبال مردم از واريز وجوه شرعي از طريق بانک ملي ايران بيان داشت: مردم به بانک ملي ايران اعتماد بالايي دارند.

 آيت الله مکارم شيرازي با بيان اينکه عملکرد اشتباه يک بانک ممکن است نظر مردم را نسبت به تمامي بانکها تغيير دهد گفت: تبيين معناي عقد خارج و به کارگيري آن در عقود اسلامي ضروري است.

وي در پايان اظهار اميدواري کرد طرح تحول نظام بانکي با موفقيت اجرا شود.
مدير عامل بانک ملي و هيئت همراه با حضور در دفاتر آيت الله شاهرودي وحجت الاسلام و المسلمين اعرافي رئيس موسسه جامعه المصطفي العالميه با آنها ديدار و گفتگو کردند.

 مسائلي نظير ابعاد اجرايي بانکداري اسلامي در بانک ملي ايران و اجراي طرح هدفمند کردن يارانه ها از جمله موضوعات مطرح شده در اين جلسات بود.




اجراي مصوبه دورکاري در وزارت کار
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 33
نویسنده : مولوی
مشاور وزير کار و امور اجتماعي از اجراي طرح دورکاري در اين وزارتخانه و عملياتي شدن مصوبه دولت خبر داد و خانه نشيني و اخراج كاركنان وزارت کار را تكذيب كرد.

احسان ارکاني در گفتگو با مهر گفت: وزارت کار به عنوان پيشنهاد دهنده طرح دورکاري در دولت، توانسته است مصوبه دولت در اجراي دورکاري را حداقل 50 درصد در کارکنان خود عملياتي کند.

تكذيب اخراج و خانه نشيني

مشاور وزير کار و امور اجتماعي اظهار داشت: در مورد دورکاري مواردي از قبيل خانه نشين شدن و يا اخراج بخشي از نيروها مطرح شده است که به هيچ وجه صحت ندارد. در اين طرح افرادي که مشاغل آنها مشمول دورکاري مي شوند دورکار مي شوند و برخي مشاغل که نياز به ارتباط با ارباب رجوع دارد، مشمول اين طرح نخواهند شد.

ارکاني در ادامه وزارت کار را ستاد مرکزي تصميم گيري ها دانست که اجراي آنها در استانها انجام مي شود و تصريح کرد: اينکه کارشناسان وزارت کار مي توانند از طريق دورکاري مسئوليتهاي خود را انجام دهند موضوع طرح دورکاري است، نه اينکه از اين طريق بخواهيم عده اي از افراد را اخراج کنيم.

وي خاطرنشان کرد: بررسي و اقداماتي که توسط ادارات کل و مديران واحدها انجام شده است و طبق اعلام نيازي که آنها ارائه کرده اند مشخص مي کند که برخي از مشاغل نيازي به اينترنت پرسرعت ندارند و ممکن است براي برخي اينترنت دايل آپ و براي گروهي نيز تلفن کافي باشد.

افزايش انگيزه و بهره وري

مديرکل روابط عمومي وزارت کار و امور اجتماعي در خصوص امکان حذف نظارت ها بر عملکرد کارکنان اين وزارتخانه نيز افزود: اين موضوع نيز صحت ندارد به نحوي که افراد دورکار موظف مي شوند در مقابل انجام کار مشخصي که مدير از آنها مي خواهد مسئول باشد؛ بنابراين در اين خصوص فقط محل حضور افراد تغيير مي کند و در انجام وظايف تغييري ايجاد نشده است.

به گفته ارکاني هم اکنون با اجراي طرح دورکاري انگيزه هاي بيشتري نيز در افراد به وجود آمده است؛ به نحويکه از اين طريق بهره وري نيز بالاتر رفت، همچنين موضوع تعديل و يا اخراج کارکنان نيز در اين طرح جايي ندارد چون افراد قراردادي و رسمي طبق قانون مديريت خدمات کشوري فعاليت مي کنند و قراردادها نيز طبق همان ضوابط خواهد بود.

امکان تغيير وضعيت کاري

مشاور وزير کار و امور اجتماعي گفت: ما به همه افراد اين قول را داده ايم که براي کار آنها هيچ مشکلي به وجود نمي آيد، بنابراين موضوع تهديد مشاغل افراد و يا اخراج آنها درست نيست. البته افراد دورکار نبايد فکر کنند که تا پايان دوره خدمتي خود در منازل خواهند ماند و ممکن است وضعيت کاري آنها با نظر مديران تغيير کند.

وي تصريح کرد: بر اساس مصوبه دولت در بکارگيري راهکارهاي تشويقي براي افراد دورکار، حقوق افراد نيز نه تنها کسر نخواهد شد بلکه افزايش هم خواهد يافت. اين موضوع روشن است که دريافتي آنها از قبل هيچگاه کمتر نخواهد شد.

ارکاني نحوه محاسبه دورکاري در وزارت کار و امور اجتماعي را نفر ساعت دانست و افزود: چون طرح دورکاري توسط وزير کار به دولت پشنهاد شد اين موضوع در اين وزارتخانه کمي جدي تر است ولي با اين حال مصوبه دولت در تمام دستگاه ها لازم الاجرا است.

اين مقام مسئول در وزارت کار و امور اجتماعي اظهار داشت: حال ممکن است در تامين ملزومات و تجهيزات مورد نياز دورکاران کمي کارهاي اداري زمانبر نيز شود ولي تاکنون بخش زيادي از افراد توانسته اند ملزومات مورد نياز خود را دريافت کنند و از اين طريق کار در منازل آغاز شده است.




سکه طرح قديم 403 هزار تومان
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 42
نویسنده : مولوی
رئيس اتحاديه کشوري طلا و جواهر با اعلام اينکه قيمت سکه از مرز 400 هزار تومان عبور کرد، گفت: با راه اندازي يک شرکت کارگزاري توسط يکي از اعضاي اتحاديه معاملات آتي شمش طلا در بورس کالا رونق مي گيرد.

محمد کشتي آراي در گفتگو با مهر از افزايش قيمت سکه طرح قديم خبرداد و گفت: قيمت هر قطعه سکه تمام بهارآزادي طرح قديم امروز سه شنبه در بازار 403 هزار تومان شد.

رئيس اتحاديه کشوري طلا و جواهر قيمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادي طرح جديد را امروز 362 هزار تومان، نيم سکه را 182 هزار تومان و ربع سکه را 92 هزار تومان اعلام کرد.

اين در حالي است که ديروز قيمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادي طرح قديم 399 هزار تومان، طرح جديد 365 هزار تومان، نيم سکه 181 هزار و 500 تومان و ربع سکه 91 هزار و 500 تومان بود.

کشتي آراي همچنين از افزايش قيمت هر گرم طلاي زرد 18 عيار به 37 هزار و 50 تومان در روز جاري خبرداد و اعلام کرد: امروز قيمت هر اونس طلا در بازارهاي جهاني 1378 دلار است.

ديروز قيمت هر گرم طلاي زرد 18 عيار 36 هزار و 820 تومان وهر اونس طلا در بازارهاي جهاني 1367 دلار بود.

معاملات آتي شمش طلا رونق مي گيرد

رئيس اتحاديه کشوري طلا و جواهر همچنين از راه اندازي يک شرکت کارگزاري از سوي يکي از اعضاي اتحاديه طلا و جواهر خبرداد و عنوان کرد: طبق قانون اتحاديه نمي تواند به صورت مستقيم در بورس کارگزاري داشته باشد و در معاملات حضور يابد.

وي با بيان اينکه براي حمايت از بورس کالا يکي از اعضاي اتحاديه طلا و جواهر و فعال بزرگ بازار طلا در آينده اي نزديک در معاملات شرکت خواهد کرد، افزود: با ورود فعالان بازار طلا تا پايان امسال معاملات شمش طلاي 10 اونسي همانند سکه در بازار آتي بورس کالا پر رونق مي شود.

کشتي آراي بر حمايت اتحاديه از بورس تاکيد کرد و گفت: معاملات سکه هم در ابتدا حجم بالايي نبود که با ورود فعالان اتحاديه رونق يافت.

وي خاطرنشان کرد: سرمايه داراني که به دنبال مکاني امن براي سرمايه گذاري هستند، مي توانند به معاملات شمش طلا بپيوندند.




قيمت خرده فروشي كالاها در تهران
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 36
نویسنده : مولوی
بانک مرکزي در گزارش هفتگي اش متوسط قيمت خرده فروشي برخي از مواد خوراکي در تهران در هفته منتهي به 17 دي ماه جاري را اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاري مهر، بانک مرکزي اعلام کرد: در هفته منتهي به 17 دي ماه جاري در گروه لبنيات قيمت کره پاستوريزه نسبت به هفته قبل اندکي افزايش يافت، بهاي ساير اقلام اين گروه ثابت بود، قيمت تخم مرغ افزايش يافت و شانه اي 27800 الي 37000 ريال فروش مي رفت.

در گروه برنج، بهاي تمام اقلام اين گروه افزايش يافت، در گروه حبوب قيمت عدس، لوبيا چيتي و لوبيا چشم بلبلي افزايش جزئي يافت، بهاي ساير اقلام اين گروه بدون تغيير بود.

در ميادين زير نظر شهرداري تهران هندوانه و لوبيا سبز عرضه نمي د و خيار عرضه کمي داشت، ولي بقيه اقلام ميوه و سبزي تازه را که تعدادي از آنها از نظر کيفي در سطح پائيني قرار داشتند به نرخ مصوب سازمان ميادين ميوه و تره بار مي فروختند.

ميوه فروشي هاي سطح شهر اقلام مرغوب ميوه و سبزي تازه را عرضه مي نمودند که در گروه ميوه هاي تازه قيمت هندوانه افزايش ولي بهاي ساير اقلام اين گروه کاهش داشت. در گروه سبزي هاي تازه قيمت کدو سبز و به ويژه گوجه فرنگي نسبت به هفته قبل کاهش ولي بهاي ساير اقلام اين گروه افزايش داشت که در بين اين اقلام افزايش قيمت خيار و لوبيا سبز قابل ملاحظه بود.

در هفته مورد بررسي بهاي گوشت مرغ نسبت به هفته قبل کاهش داشت، قيمت گوشت تازه گاو و گوساله و گوشت گوسفند ثابت بود. بهاي قند، شکر و روغن نباتي جامد کاهش يافت و قيمت چاي خارجي و روغن نباتي مايع بدون تغيير بود.

لبنيات و تخم مرغ

درهفته مورد گزارش، در گروه لبنيات بهاي کره پاستوريزه معادل 0.2 درصد افزايش داشت، قيمت ساير اقلام اين گروه نسبت به هفته قبل ثابت بود و بهاي تخم مرغ معادل 4.2 درصد افزايش يافت.

برنج و حبوب

در هفته مورد بررسي، در گروه برنج قيمت همه اقلام اين گروه بين 1.1 درصد تا 2.2 درصد افزايش داشت، در گروه حبوب بهاي عدس و لوبيا چشم بلبلي هر يک معادل 0.4 درصد و لوبيا چيتي 0.2 درصد افزايش يافت و قيمت ساير اقلام اين گروه بدون تغيير بود.

ميوه ها و سبزي هاي تازه

در هفته مورد گزارش، در گروه ميوه هاي تازه بهاي هندوانه معادل 2.7 درصد افزايش ولي قيمت ساير اقلام اين گروه بين 1 درصد تا 6.2 درصد کاهش داشت. در گروه سبزي هاي تازه بهاي گوجه فرنگي معادل 17.7 درصد و کدو سبز 1 درصد کاهش ولي قيمت خيار 17.8 درصد، لوبيا سبز 16.2 درصد و بهاي ساير اقلام اين گروه بين 0.8 درصد تا 10 درصد افزايش يافت.

گوشت قرمز و گوشت مرغ

در هفته مورد بررسي، قيمت گوشت مرغ 1.3 درصد کاهش داشت. بهاي گوشت گاو و گوساله و گوشت گوسفند ثابت بود.

قند، شکر، چاي و روغن نباتي

در هفته مورد گزارش نسبت به هفته قبل، قيمت قند و شکر هر يک معادل 0.4 درصد و روغن نباتي جامد 0.2 درصد کاهش يافت، بهاي چاي خارجي و روغن نباتي مايع، نسبت به هفته قبل بدون تغيير بود.




تدابير لازم براي بازار شب عيد
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 32
نویسنده : مولوی
وزير بازرگاني از انجام برنامه ريزي و اتخاذ تدابير مورد نياز براي تنظيم بازار شب عيد خبر داد و گفت: ‌همچون گذشته با كمك بخش خصوصي براي تامين نيازهاي اين ايام پيش بيني هاي لازم صورت گرفته است.


مهدي غضنفري روز سه شنبه در گفت وگو با ايرنا، عنوان كرد:‌ تهميدات لازم براي ذخيره ميوه و مركبات مورد نياز ايام عيد صورت گرفته تا در آن ايام محصولات با قيمت بهتري عرضه شود.

وزير بازرگاني اين موضوع را نيز يادآور شد كه توليدكنندگان و اصناف براساس نوع فعاليت خود برنامه‌ريزي جهت فروش ارزان تر به شكل نمايشگاه عرضه مستقيم يا حراج را در محل كسب و كار خود در نظر گرفته اند.‌در مذاكره با فروشگاه هاي زنجيره اي برآن هستيم تا مردم را از تخفيف‌هاي ويژه آنها همزمان با فرارسيدن ايام عيد بهره مند سازيم.

وي افزود: جلسات هماهنگي با مجموعه هاي نظارتي و دستگاه هاي مختلف براي ايجاد بازار آرام صورت گرفته تا همچون سال گذشته بازار آرامي براي شب عيد رقم خورد.‌ ذخايري كه با هدف تنظيم بازار در ايام هدفمندي يارانه‌ها پيش بيني شده بود تاكنون استفاده نشده و وزارت بازرگاني مي تواند از همان ذخاير بدون پيش بيني ذخيره جديد براي ايام عيد و در صورت نياز استفاده كند. ‌تمام تلاش ها برآن است تا تدابير به شكلي اجرا شود كه مردم در ايام عيد با وفور كالا مواجه شوند.

غضنفري در بخش ديگري از سخنان خود با تقدير از همراهي مردم كه وي از آن به عنوان برخورد آگاهانه و هوشيارانه نام برد، گفت: ‌همراهي توليدكنندگان، ‌بنكداران، اصناف، خرده فروشان، توزيع كنندگان و همه گروه هاي اجتماعي در ايجاد بازاري آرام نوعي وفاق ملي را به نمايش گذاشت.

ميزهاي كالايي مصالح ساختماني و ساير اقلام

وزير بازرگاني گفت: در صورت احتمال بروز هرگونه مشكل براي اقلام يا كالاهاي خاص مورد نياز مردم هماهنگي براي تامين توليد و همكاري بين عوامل درگير در زنجيره در سطح معاونان صورت مي گيرد.

غضنفري افزود: همانگونه كه در سازمان توسعه تجارت ايران براي صادرات گروه يا نوعي ميز كالايي تعريف مي شود، درحوزه معاونت بازرگاني داخلي و سازمان حمايت نيز نوعي ميز كالايي ايجاد مي شود تا نحوه بازاررساني بهتر كالا مورد بررسي بيشتر قرار گيرد.

وي تصريح كرد: ‌به طور قطع با گذشت فصل زمستان و با ورود به بهار با ساخت و سازهاي بيشتر نسبت به زمان كنوني مواجه خواهيم بود و مصالح ساختماني بيشتر در آن زمان مورد نياز است.‌هم اكنون كارهاي مطالعاتي در خصوص ميز كالايي آغاز شده و در اين خصوص هر تدبيري از جمله تغيير نرخ تعرفه و يا ساير تلاش‌هاي متناسب با نياز آن ايام برنامه ريزي مي شود.

وزير بازرگاني با بيان اينكه ميز كالايي مواد غذايي از جمله مرغ و تخم مرغ نيز همچون مصالح ساختماني در وزارت بازرگاني فعال است، تاكيد كرد: ‌برخي جلسات به جهت اهميت ممكن است با حضور وزير بازرگاني برگزار شود و تمام فرآيندها از ابتدا تا انتها مورد بررسي مجدد قرار گيرد.

تداوم مراقبت از بازار در سال آينده

غضنفري افزود:‌ وقتي مي گوييم قيمت ها افزايش پيدا نمي كند اين موضوع فقط شامل زمان حاضر يا تا شب عيد نيست بلكه سال بعد هم مراقبت هاي لازم صورت گيرد و مردم بتوانند وضعيت كاهش قيمت يا ثبات قيمت ها را همچون امسال تجربه كنند.به همين دليل برخي از ميزهاي كالايي كه اين روزها برگزار مي شود با هدف برنامه ريزي براي نيازهاي ارديبهشت و يا خرداد ماه سال آينده است.

وزير بازرگاني سپس از دريافت گزارشات صرفه جويي ازنقاط مختلف كشور در موضوع مصرف حامل هاي انرژي و نان همزمان با هدفمندي نان خبر داد.

غضنفري عنوان كرد: براساس گزارش هاي دريافتي در يكي از استان ها ضايعات نان تا 75 درصد كاهش يافته كه اين نشان از آن دارد كه نه تنها مردم با روي باز با اين قانون برخورد كرده اند ‌بلكه آنها رفتار جديد اقتصادي را در پيش گرفته اند كه نتيجه آن دور شدن هرچه بيشتر از اسراف و تبذير است.

به گفته وزير بازرگاني ، ‌اسراف ناشي از مصرف نان ناشي معيوب بودن ساختارها در حوزه گندم، ‌آرد و نان بود نه اينكه ‌گروهي بد عمل مي كنند كه دولت در تلاش است تا به اصلاح ساختارها بپردازد.

وي با بيان اينكه دادن اختيار به نانوايي ها براي خريد آرد مورد نياز خود به توليد نان كيفي كمك مي كند، گفت: ‌در قانون هدفمندي يارانه ها قرار است ساختارهاي مبتني بر بازار تلاش اقتصادي مردم جانشين ساختارهاي دولتي شود كه اين باعث افزايش كيفيت، كاهش مصرف، افزايش بهره وري و استفاده از فناوري هاي نوين مي شود.

غضنفري افزود: ‌نوعي پوست اندازي در حوزه توليد و توزيع خواهيم داشت به گونه اي كه فناوري ها و روش هاي نوين و متبني بر كاهش هزينه و افزايش بهره وري جانشين روش هاي گذشته مي شود.




جمع‌آوري ايران‌ چك 100 هزار توماني از 5 بهمن
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 25
نویسنده : مولوی
بانك مركزي در بخشنامه‌اي جمع‌ آوري ايران چك‌هاي يك ميليون ريالي (100 هزار تومان) از پنجم بهمن ماه 1389 را ابلاغ كرد.

به گزارش ايرنا، اداره مطالعات و مقررات بانكي اين بانك در بخشنامه اي به كليه بانك هاي دولتي، غير دولتي، شركت دولتي پست بانك و موسسه اعتباري توسعه، به منظور فراهم آوردن بستر مناسب جهت اجراي قوانين و مقررات ناظر بر مبارزه با پولشويي ، «دستورالعمل نحوه توليد، توزيع، جمع آوري و ابطال ايران چك بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران» را ابلاغ كرده است.

دستورالعمل ياد شده از تاريخ پنجم بهمن ماه سال جاري فقط در خصوص ايران چك هاي يك ميليون ريالي (100هزارتومان) بوده و به بانك ها تاكيد شده است اين دستور العمل در اسرع وقت به كليه واحدهاي ذيربط ابلاغ و بر حسن اجراي آن نظارت دقيق به عمل آيد.

اين گزارش تاكيد كرد ايران چك هاي پانصد هزار ريالي (50 هزار تومان) فعلا مشمول دستور العمل فوق الذكر نيست.

در بخشنامه مورد اشاره تاكيد شده است؛ بانك ها و موسسات اعتباري با بهبود روش هاي انجام كار، گسترش و ترويج بانكداري الكترونيك واستفاده از ديگر ابزارهاي پرداخت، به ويژه ابزارهاي پرداخت الكترونيكي، ضمن كاهش تدريجي اتكاي خود به اين ابزار پرداخت ، با بهره مندي از منافع حاصل از خدمات بانكداري الكترونيك ، بيش از پيش در پي كسب رضايت خاطر مشتريان و كاهش هزينه هاي خود برآيند.




آمار جديد از تعداد بيکاران کشور
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 33
نویسنده : مولوی
عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس با اعلام اينکه طبق گزارش وزارت کار، عملکرد زودبازده‌ها از سال 84 تا 88 زير 50درصد بوده است، گفت: از 3.1ميليون شغلي که بايد از اين طريق ايجاد مي‌شد، فقط 900 هزار آن محقق شد در حالي که هم اکنون 3 تا 4 ميليون نفر بيکار هستند.

موسي الرضا ثروتي نماينده بجنورد در مجلس شوراي اسلامي در گفت و گو با مهر در خصوص هدفگذاري انجام شده در مورد ايجاد اشتغال در برنامه چهارم توسعه، به پيش بيني کاهش نرخ بيکاري به 7 درصد اشاره کرد و گفت: همچنين در پايان برنامه ، رشد اقتصادي نيز بايد به 8 درصد مي رسيد ولي ميانگين آن 5.4 درصد شد و در پايان برنامه نرخ بيکاري نيز به 11.9درصد رسيد که زمستان سال گذشته هم به 14.1درصد افزايش يافت.

عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس اظهار داشت: اين هدف گذاري ها که صورت مي گيرد گاهي به اهداف خود نمي رسد، به نحويکه طبق برنامه چهارم توسعه قرار بود ساليانه 1.1ميليون شغل جديد ايجاد شود که با عدم تحقق اين امر، هم اکنون 3 تا 4 ميليون نفر در کشور بيکار داريم.

«ثروتي» به روش آمارگيري و بيکاري کشور نيز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر نرم افزاري که براي محاسبه بيکاري استفاده مي شود يک نرم افزار بين المللي از سوي سازمان جهاني کار است که سنخيتي با کشور ما ندارد.

وي خاطرنشان کرد: در سال 85 سرشماري از خانواده ها بعمل آمد که طي آن از افراد مي پرسيدند که آيا در هفته يک ساعت کار براي انجام دارند و يا خير؟ که افراد به اين سئوال جواب مثبت مي دادند؛ بنابراين در محاسبات آنها را جزو شاغلين محسوب مي کردند.

نرم افزار محاسبه نرخ بيکاري

عضو کميسيون تلفيق مجلس تاکيد کرد: همچنين بيشتر افراد ساکن در روستاها اعلام مي کنند که ممکن است در طول هفته بيش از 100ساعت نيز کار داشته باشند، ولي با اين حال نرم افزاري که براي محاسبه نرخ بيکاري مورد استفاده قرار مي گيرد مناسب کشور ما نيست.

به گفته ثروتي ، نکته بعدي در اين بخش اين است که بايد ببينيم نرخ رشد اقتصادي کشور چقدر است و تا چه حد بهبود فضاي کسب و کار محقق شده است. وقتي در فضاي کسب و کار رتبه کشور ما 137 باشد، در زمينه آمارهايي که براي ايجاد مشاغل جديد ارائه مي شود کمي ابهام به وجود مي آيد.

اين نماينده مجلس افزود: بنگاه هاي کوچک زودبازده که به عنوان مهمترين هدف وزارت کار براي ايجاد فرصت هاي جديد شغلي طي سال هاي گذشته بوده است بايد در طول 5 سال 84 تا 88 معادل 47 هزار ميليارد تومان تسهيلات دريافت مي کرد ولي در اين بخش عملکردي که خود وزارت کار گزارش داده است، تحقق رقمي کمتر از 21 هزار ميليارد تومان بوده است.

عملکرد زودبازده‎ها ؛ زير 50 درصد

وي خاطرنشان کرد: اين موضوع نشان دهنده عملکرد زير 50 درصد بنگاه هاي کوچک زودبازده است که در هدف گذاري اوليه پيش بيني شده بود به نحوي که در طول اين 5 سال بايد 3 ميليون و 100هزار شغل از طريق ايجاد بنگاه هاي زودبازده ايجاد مي شد.

عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس بيان داشت: گزارشي که وزارت کار در مورد ايجاد اشتغال در قالب طرح بنگاه هاي کوچک زودبازده ارائه کرد، 900 هزار شغل بوده است که با آن 40 درصد انحرافي که سازمان بازرسي و بانک مرکزي گزارش کرد، چيزي بين 600 تا 900 هزار شغل خواهد شد.

ثروتي با اشاره به اينکه اين آمار از خود وزارت کار بوده که از محل بنگاه هاي کوچک زودبازده در طول 5 سال اجرا 3.1 ميليون فرصت جديد شغلي هدف گذاري شده بود، گفت: آمار وزارت کار نشان مي دهد که 900 هزار شغل فقط تحقق يافته است.

اين نماينده مجلس با تاکيد بر اين موضوع که 2.2 ميليون شغل جديدي که قرار بود توسط زودبازده ها محقق شود ، ايجاد نشد ، اظهار داشت: به عنوان نمونه قرار بود در خراسان شمالي 707 ميليارد تومان تسهيلات در قالب زودبازده ها پرداخت شود که 23 درصد آن در پايان 5 سال محقق شد و ميزان اشتغالزايي آن نيز طبق گزارش وزارت کار، 12.5درصد بوده است.

وي تصريح کرد: اين موضوع نشان مي دهد که عملکرد با اعداد يک مقدار زيادي فاصله دارد، حال اينکه هدف گذاري شده است تا مشاغل جديدي ايجاد شود خيلي خوب است ولي وقتي از 47 هزار و 700 ميليارد توماني که قرار بود به زودبازده ها تسهيلات پرداخت شود، 21 هزار ميليارد تومان به پرداخت مي رسد، هدف اوليه محقق نمي شود.

به گفته ثروتي ، اينکه امسال وزير کار و امور اجتماعي اعلام کرده است که 24 هزار ميليارد تومان تسهيلات جديد به زودبازده ها پرداخت خواهد شد در حالي که در طول 5 سال 21 هزار ميليارد تومان پرداخت شده است، کمي ابهام دارد.




تخفيف بهاي برق در مناطق گرمسير
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 37
نویسنده : مولوی
معاون وزير نيرو در امور برق و انرژي گفت: دولت به منظور رفاه حال مردم در مناطق گرمسير ، تخفيف 40 درصدي بهاي برق را نسبت به مناطق عادي در نظر گرفته است.

محمد بهزاد در گفت و گو با مهر گفت: دولت به منظور رفاه حال مردم در مناطق گرمسير، تخفيف 40 درصدي بهاي برق براي مشترکان اين مناطق در نظر گرفته است.

معاون وزير نيرو در امور برق و انرژي افزود: در حال حاضر با آغاز اجراي مرحله نخست قانون هدفمندسازي يارانه ها، بهاي هر کيلووات ساعت برق مناطق گرمسير در دوره گرما 140 ريال تعيين شده است.

وي تصريح کرد: هم اکنون حدود 70 درصد مشترکان برق کشور با مصرف ماهانه 200 کيلووات ساعت يا کمتر، در اندازه الگو مصرف دارند که به نظر مي رسد با دريافت قبوض برق جديد، کمتر از 4 هزار تومان به رقم قبلي اضافه مي شود.

به گفته بهزاد ، پائين بودن تعرفه برق موجب شده است تا کمتر از يک درصد هزينه هاي خانوار به مصرف برق اختصاص يابد.




ساختمان‌هايي كه انرژي را هدر مي‌دهند
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 27
نویسنده : مولوی
قيمت آب، برق، گاز با اجراي هدفمندي يارانه‌ها بتدريج در طول 5 سال به سمت قيمت‌هاي واقعي يعني هزينه تمام شده توليد ميل مي‌كند. در نتيجه صرفه‌جويي و كاهش مصرف انرژي با توجه به افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي اهميت بسياري يافته است.

براساس آمار منتشره بخش عمده انرژي در بخش خانگي و غيرمولد است و شدت مصرف انرژي در ايران بين 3 تا 4 برابر جهان است. در حال حاضر در كشور حدود 11 ميليون و 400 هزار واحد مسكوني وجود دارد كه متوسط مصرف انرژي در هر مترمربع از اين ساختمان‌ها بين 310 تا 580 كيلووات ساعت در سال از سوي مسوولان عنوان مي‌شود كه اگرچه آمار دقيقي اعلام نمي‌شود، اما اگر حداقل آن را نيز در نظر بگيريم، رقم بالايي است و در اين شرايط ساخت و ساز‌هاي كشور براساس استاندارد‌هاي تعريف شده و منطبق با قوانين و مقررات مبحث 19 كه بر بهينه‌سازي مصرف انرژي در ساختمان‌ها تاكيد دارد اهميت مي‌يابد.

عدم بكارگيري مصالح مناسب و تجهيزات ساختماني عايق‌‌دار و موثر در كاهش اتلاف انرژي در طراحي و اجراي ساختمان‌‌ها در كشور موجب شده تا اكثر ساخت و سازها فاقد ضوابط فني براي جلوگيري از اتلاف انرژي باشند. به گفته كارشناسان بخش عمده‌ مصرف انرژي در بخش ساختمان و مسكن مربوط به ساختمان‌هاي قديمي است كه به طور عموم بين 40 تا 60 درصد اتلاف انرژي دارند.

در حال حاضر نفوذ هواي بيرون به داخل ساختمان‌‌هاي جديد از طريق درزهاي ساختمان، وجود نورگيرها، سقف‌هاي بلند و باز بودن دودكش شومينه‌ها به همراه سرعت باد از ديگر عوامل تشديد مصرف سوخت در ساختمان‌‌ها محسوب مي‌شود. براي رفع مشكلات ساخت در اين زمينه، بهينه‌سازي مصرف انرژي از سال 84 با اجراي مبحث 19 مقررات ملي ساختمان براي همه ساختمان‌‌هاي دولتي اجباري و براي همه ساختمان‌‌هاي بخش خصوصي واقع در تهران و شهرهاي تابع اجباري شد. هرچند رعايت مبحث 19 چند سالي است كه اجباري شده، اما در عمل چندان رعايت نمي‌شود اما پيش‌بيني مي‌شود كه با اجراي طرح هدفمند شدن يارانه‌ها و افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي توجه به آن بيشتر شود، زيرا قيمت‌هاي قبلي آب، برق و گاز انگيزه لازم براي اجراي اين طرح را ايجاد نمي‌كرد.

به گفته مسوولان سازمان بهينه‌سازي مصرف انرژي با اعمال مبحث 19 مقررات ملي ساختمان، مصرف انرژي در ساختمان‌هاي كشور به نصف مي‌رسد. چراكه بكارگيري تجهيزاتي با ظرفيت مناسب و بهره‌‌وري بالا سبب كاهش ميزان بار حرارتي در ساختمان مي‌‌شود. از طرفي رعايت عايق‌‌كاري حرارتي در طراحي و اجراي ساختمان‌‌ها و استفاده از مصالح مصرفي مناسب نياز به گرمايش و سرمايش را كاهش مي‌دهند و از هدر رفتن گرما و سرماي توليد شده جلوگيري به عمل مي‌‌آورد و باعث صرفه‌‌جويي قابل توجهي در مصرف انرژي مي‌‌شود. به گفته كارشناسان، اجرا و رعايت صحيح مبحث 19 و صرفه‌جويي انرژي در ساختمان موجب كاهش مصرف 20 ميليون بشكه نفت خام در سال مي‌شود و اگر اقدام جهادي در جهت اجرايي كردن مبحث 19 و صرفه‌جويي انرژي در ساختمان ايجاد نشود، به اين معني است كه انرژي هدر رفته‌اي كه صرف گرمايش و سرمايش واحدهاي مسكوني در كشور مي‌شود، بسيار است. اگر ساخت و سازها در سطح شهر در قالب مبحث 19 و صرفه‌جويي انرژي در ساختمان نظام‌مند شود مي‌توان هدررفت انرژي را در حد قابل توجهي كاهش داد. در حال حاضر در عمل ساختمان‌هايي كه ساخته مي‌شود مبحث 19 در بسياري از آنها رعايت نمي‌شود، هرچند كارشناسان بر اين اعتقادند كه شهرداري‌ها بايد صدور پايان كار را منوط به رعايت مبحث 19 كنند، اما نمي‌توان انتظار داشت كه شهرداري به تنهايي مبحث 19 و صرفه‌جويي انرژي در ساختمان را اجرايي كند، بلكه بايد ساير نهادها مثل وزارت مسكن و شهرسازي، سازمان نظام مهندسي و حتي دانشگاه‌ها در اجرايي كردن اين مبحث به يكديگر كمك كنند.

عباس اكبرپور عضو هيات‌مديره نظام مهندسي استان تهران مي‌گويد: رعايت مبحث 19 جزو الزامات است و به عنوان مبحث مقررات ملي ساختمان لازم‌الاجراست و طبق تفاهمنامه‌اي كه بين شوراي مركزي سازمان نظام مهندسي، وزارت مسكن و شهرسازي و مراجع اجرايي مربوطه از جمله وزارت نيرو عقد قرارداد شده دوره‌هايي براي آموزش و ارتقاء اطلاعات پايه مهندسين برگزار مي‌شود و كساني كه رشته‌شان تاسيسات، مكانيك و معماري است اين دوره‌ها را بايد بگذرانند تا در طراحي و اجرا اقدامات لازم را براي صرفه جويي مصرف انرژي بكار گيرند.

وي در پاسخ به اين سوال كه چرا در عمل در بسياري از ساخت و سازها مبحث 19 رعايت نمي‌شود، مي‌افزايد: در حال حاضر در عمل اجباري وجود ندارد كه سازندگان آن را رعايت كنند و كنترلي در اين زمينه وجود ندارد و براي رعايت آن مجموعه‌اي از سازمان‌ها از جمله مسكن و شهرسازي، شهرداري و نظام مهندسي بايد تمهيداتي را بينديشند تا سازندگان به رعايت اين مسائل بپردازند، مثلا اگر مبحث 19 رعايت نشده باشد از صدور پايان كار جلوگيري كنند يا تصويب نقشه‌ها بايد منوط به رعايت مبحث 19 در طراحي‌ها باشد. وي مي‌افزايد: شايد دليل جدي نگرفتن مبحث 19 اين باشد كه در كشورمان تاكنون به دليل ارزان بودن انرژي، رعايت آن جدي گرفته نشده و بيشتر روي مسائل سازه‌اي و مقاوم‌سازي در برابر زلزله توجه ‌شده و صرفه‌جويي در مصرف انرژي چندان مورد توجه نيست.

اكبرپور مي‌گويد: البته هيج‌گاه نمي‌توان تصميمي را با اجبار عملي كرد، اما الان شرايط به گونه‌اي است كه وقتي مردم مي‌بينند با واقعي شدن قيمت سوخت هزينه‌هايشان بالا خواهد رفت به لزوم اين مبحث پي خواهند برد. وي در پاسخ به اين سوال كه در ساختمان‌هاي ساخته شده چگونه مي‌توان مصرف انرژي را كاهش داد، اظهار مي‌دارد: مي‌توان پنجره‌ها را دوجداره و سه‌جداره كرد و در بخش تاسيسات، اقداماتي را انجام داد كه مصرف انرژي كاهش يابد، البته دولت هم مي‌تواند تسهيلاتي را براي اين منظور در نظر بگيرد.

سيما رادمنش
گروه اقتصاد




سال 2010 رونق شكننده اقتصاد جهان
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 25
نویسنده : مولوی
سال گذشته ميلادي را بايد سال جنگ‌هاي اقتصادي ناميد؛ كشورها و دولت‌هايي كه در 2 سال پيش‌تر از آن سخت‌ترين بحران اقتصادي را از سر گذرانده بودند در سال 2010 با هدف جبران بخشي از خسارت‌هاي بحران سال‌هاي قبل و همچنين جلوگيري از غرق شدن مجدد در مرداب‌هاي خاموش، اما عميق باقي مانده از بحران سال‌هاي 2008 و 2009 به جان اقتصاد يكديگر افتادند و همت خود را معطوف اين كردند كه جيب‌هاي خاليشان را از خزانه‌هاي ديگران اندكي پر كنند.

از اين رو بيراه نيست اگر بگوييم سال سپري شده ميلادي، سال جنگ‌هاي اقتصادي بود؛ جنگ‌هايي كه عناوين جديدي نيز براي آنها برگزيده شده بود مانند جنگ ارزي يا جنگ اتحاديه‌ها.

افزايش نرخ رشد اقتصاد جهان ، بالاتر از پيش‌بيني‌ها

سال 2010 ميلادي را مانند هر سال با انبوهي از پيش‌بيني‌هاي محقق شده و نادرست نهادهاي مختلف پشت‌سر گذاشتيم. نهادهاي بين‌المللي در پايان سال 2009 و ابتداي 2010 براي جهاني كه اقتصادش ققنوس‌وار از زير تل خاكستر بجا مانده از آتش بحران سال‌هاي 2008 و 2009 خيال برخاستن داشت، رشدي حدود 3 درصد پيش‌بيني مي‌كردند، اما با گذشت حدود نيمي از سال، صندوق بين‌المللي پول نرخ رشد اقتصاد جهان را ‌ سال 2010 معادل 6‌/4‌ درصد اعلام كرد كه اين بيشترين ميزان رشد اقتصاد جهاني از سال 2007 به بعد به حساب مي‌آيد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بيكاري، كابوس بشر در سال 2010

ادامه و گسترش ويرانگر نرخ بيكاري كه چند سالي است خواب آسوده را از چشمان بسياري مردم جهان و دولتمردان ربوده است در سال گذشته ميلادي نيز با قدرت و سرعت هر چه تمام‌تر به تاخت و تاز در سراسر گيتي ادامه داد تا جايي كه سال 2010 را به بدترين سال اشتغال خصوصا براي جوانان تبديل كرد.

براساس اعلام سازمان جهاني كار (ILO)، ركورد بيكاري جوانان جهان در سال 2010 ميلادي كه سال جهاني جوانان ناميده شده بود، شكسته شده است. برآوردهاي انجام شده نشان مي‌دهد در سال 2010 ميلادي 81 ميليون نفر از جوانان جوياي كار 15 تا 24 ساله بيكار بودند.

در اين سال از ميان 620 ميليون جوان 15 تا 24 ساله جوياي كار در جهان، 81 ميليون نفر از آنان بيكار بودند و تعداد بيكاران سال 2010 ميلادي حدود 7/8 ميليون نفر بيشتر از ركورد ثبت شده در سال 2007 ميلادي است، در حالي كه تعداد جوانان بيكار از 11/9 درصد در سال 2007 به 13 درصد در اواخر سال 2009 ميلادي رسيده بود.

عمق فاجعه زماني بيشتر خود را نشان مي‌دهد كه نيروهاي كار جوان به دليل ناديده شدن در بازار كار، اميد خود را براي يافتن شغل دست‌كم براي يك دهه از دست مي‌دهند.

در سال 2008 ميلادي 152 ميليون نفر از نيروهاي كار جوان يعني 28 درصد آنان با وجود اشتغال، در مشاغل خدماتي ازجمله نظافتچي مشغول بوده و كمتر از 1/25 دلار در روز درآمد داشته‌اند.

اروپا، كانون بحران

سال 2010 براي كشورهاي اروپايي خصوصا اعضاي اتحاديه و منطقه‌اي كه به منطقه يورو مشهور شده بي شباهت با سال‌هاي تلخ جنگ جهاني دوم نبود؛، بحران‌هاي اقتصادي و به تبع آن ناآرامي‌هاي اجتماعي تعداد زيادي از اين كشورها را دچار تنش كرد و بسياري را نيز تا مرز اعتصاب و تنش پيش برد.

اتفاقات روي داده در اين منطقه از جهان از چند زاويه محل تامل است؛ نخست اين كه براي نخستين بار در تاريخ اقتصاد جهان، مفهومي به نام ورشكستگي دولت را به ادبيات اقتصاددانان وارد كرد و آنان را با اتفاق جديدي روبه‌رو ساخت كه با انواع سابق و رايج ورشكستگي متفاوت بود. در اكثريت قريب به اتفاق بحران‌هاي اقتصادي منطقه‌اي يا حتي نمونه اخيري كه به بحران اقتصادي فراگير ايالات متحده آمريكا منجر شد، اين شركت‌ها و بنگاه‌هاي بزرگ بودند كه در اثر عدم رعايت احتياط‌هاي لازم يا تحت تاثير عوامل بيروني دچار ورشكستگي مي‌شدند، اما در آنچه در برخي كشورهاي اتحاديه اروپا مانند يونان، پرتغال، اسپانيا و... شاهد بوديم، دولت‌ها به تعبير مدرن و امروزي آن به علت سياست‌هاي نادرست كه عمدتا از عدم شفافيت و به‌كارگيري ساز و كارهاي غيرعلمي ناشي مي‌شد، در واقع به حدي از نابرابري درآمدها و هزينه‌ها رسيده بودند كه با منطق اقتصادي كاملا ورشكسته به حساب مي‌آمدند.

اين اتفاقات پيامدهاي ناگوار فراواني براي اتحاديه اروپا و اعضاي آن به دنبال داشت تا جايي كه جايگاه اعتباري اين اتحاديه با نزول كشورهاي مقروض آن بشدت پايين آمد. يكي از اين پيامدها كاهش شديد ارزش برابري يورو در برابر دلار بود. در ادامه بحران اقتصادي اروپا، ارزش يورو در تابستان سال گذشته ميلادي به پايين‌ترين ميزان خود طي 4 سال گذشته به يك دلار و 20 سنت رسيد و سال ميلادي جديد را تنها با اندكي افزايش و نرخ برابري 1/3 دلاري آغاز كرد.

وضعيت ارزش يورو در بازار ارز طي اين چند ماه به جايي رسيد كه روزنامه وال‌استريت ژورنال طي تحليلي با اشاره به كاهش 17 درصدي ارزش يورو در برابر دلار طي سال 2010 اعلام كرد، فشارها بر ارزش يورو مدت‌ها ادامه خواهد يافت. مركز مطالعات اقتصادي و سرمايه‌گذاري لندن در همين زمينه طي گزارشي پيش‌بيني كرد ارزش دلار و يورو در سال 2011 با هم برابر مي‌شود. نرخ بيكاري اروپا هم سال گذشته به تبع اين تنش‌ها، ركوردهاي تلخي برجا گذاشت و طي ماه آوريل به بالاترين حد خود يعني 10/1 درصد، از زمان پيدايش يورو در سال 1999 ميلادي رسيد.

به اين ترتيب تقريبا 16 ميليون نفر از بيكاران اروپا در 16 كشور عضو يورو زندگي مي‌كنند. تعداد كل بيكاران اتحاديه اروپا با 27 كشور به بيش از 23 ميليون نفر رسيده كه اين رقم نسبت به سال گذشته 4‌/‌2 ميليون نفر افزايش داشت.

نكته: صندوق بين‌المللي پول نرخ رشد اقتصاد جهان را در سال 2010 معادل 6‌/4‌ درصد اعلام كرد كه اين بيشترين ميزان رشد اقتصاد جهاني از سال 2007 به بعد به حساب مي‌آيد

با توجه به تمام اين شرايط، كميسيون اتحاديه اروپا پيش‌بيني خود را از رشد اقتصادي اين اتحاديه در 3 ماهه سوم سال ميلادي گذشته افزايش داد. اين پيش‌بيني پس از آن افزايش يافت كه رشد اقتصادي اتحاديه اروپا در 3 ‌ماه دوم سال 2010 ميلادي به «شدت قوي» گزارش شده بود.

كميسيون اتحاديه اروپا گزارش دادكه رشد اقتصادي اتحاديه اروپا در سال 2010 ميلادي به 1/8 درصد افزايش خواهد يافت. اين در شرايطي است كه اين كميسيون پيش‌تر پيش‌بيني كرده بود كه رشد اقتصادي اين اتحاديه يك درصد خواهد بود. كميسيون اروپا همچنين رشد اقتصاد ناحيه يورو را هم 0/9 درصد پيش‌بيني كرده بود كه اين پيش‌بيني در پايان سال به 1/7 درصد افزايش يافت.

در ميان انبوهي از گزارش‌هاي نه‌چندان دلچسب شايد ركوردزني آلمان در رشد اقتصادي كه با دستيابي به رشد 7 درصدي در يكي از بدترين دوران اتحاديه اروپا توانست ركورد 20 ساله خود را بشكند، از عجايب تاريخ به حساب مي‌آيد. به اين ترتيب كشور آلمان كه در جريان جنگ جهاني دوم نامش براي اروپاييان مترادف ويراني و تهاجم بود در روزگاري كه در ركود و تلاطمي همتراز آن جنگ قرار دارد، چشم اميد به كمك‌هاي آلمان دارد. شايد هم به اين خاطر 16 كشور حوزه يورو، همراه با بانك جهاني و صندوق بين‌المللي پول، تصميم به ايجاد صندوقي با 750 ميليارد يورو اعتبار گرفتند. اين صندوق، صندوق ثبات يورو نام گرفت و رياست آن به يك آلماني سپرده شد. اين گزينش، بي‌دليل نبود. آلمان به تنهايي تامين 120 ميليارد دلار از اعتبارات صندوق ثبات يورو را تضمين كرده بود. عضو صندوق ثبات يورو متعهد شدند كه اگر وضعيتي مشابه يونان براي هر كشور عضو حوزه يورو پيش آمد، تا 440 ميليارد يورو از بازارهاي مالي اعتبار بگيرند و در اختيار آن كشورها قرار دهند. بازپرداخت اين وام‌ها را نيز بايد صندوق ثبات يورو تضمين كند.

سال 2010، فاسدتر از 2009

برملا شدن علل اصلي بحران اقتصادي در برخي كشورهاي اتحاديه اروپا و نقشي كه عدم شفافيت سياست‌هاي دولت‌هاي اين كشورها در ايجاد بحران داشتند حساسيت‌هاي بين‌المللي را در مورد ميزان شفافيت و وضوح عملكرد دولت‌ها بشدت افزايش داده است و در اين راستا برآوردهاي نهادهاي جهاني از اهميت خاصي برخوردار شده است. نظرسنجي هم كه موسسه GLOBESCAN در سال 2010 انجام داد به روشني هرچه تمام‌تر وجود دغدغه فساد اداري را در افكار عمومي جهان نشان مي‌دهد. از ميان چند هزار پرسش‌شونده‌اي كه در سراسر جهان به اين سوال كه آيا در يك ماه گذشته دست‌كم يكبار در مورد فساد اداري با اطرافيان خود صحبت كرده‌اند، 21 دصد پاسخ مثبت داده‌اند. سازمان شفافيت بين‌الملل در گزارش خود از شاخص فساد اداري در سال 2010 نشان مي‌دهد كه نزديك به سه‌چهارم از تعداد 178 كشور‌ رتبه‌بندي شده در اين گزارش امتياز كمتر از 5 را توانسته‌اند به خود اختصاص دهند. در اين رتبه‌بندي امتيازها از صفر تا 10 در نظر گرفته شده‌اند و بر اين اساس امتياز 10 متعلق به كشوري فرض شده است كه از فساد «بسيار پاك» است و امتياز صفر براي كشوري فرض شده است كه «بسيار فاسد» است.

در رتبه‌بندي سال گذشته كشورهاي دانمارك، نيوزيلند و سنگاپور در راس جدول جاي گرفته‌اند و هر سه با امتياز 9/3 رتبه يك را به خود اختصاص داده‌اند و صدرنشين شده‌اند. پس از آنها 2 كشور فنلاند و سوئيس با اختلاف بسيار كمي از آن سه كشور صدرنشين، توانسته‌اند امتياز 9/2 را بگيرند و جايگاه دوم جدول را اشغال كنند.

سومالي اما به عنوان فاسدترين كشور با امتياز 1/1 در قعر جدول جاي گرفته است و افغانستان با امتياز 1/4 و عراق با امتياز 1/5 پيش از سومالي انتهاي جدول را شكل داده‌اند.

در ميان كشورهايي كه نسبت به سال گذشته در جدول فساد سقوط كرده‌اند و تنزل يافته‌اند، كشورهايي را مشاهده مي‌كنيم كه بيش از سايرين بر اثر بحران مالي آسيب ديده‌اند و به شفافيت و پاسخگويي آنان آسيب رسيده است.

چين، همچنان پديده‌اي بي‌مانند

سال 2010 هر اندازه كه براي كشورهاي اروپايي تلخ و سخت بود، براي اژدهاي زرد جهان سال حركت و رشد بود، چين در اين سال توانست رقيب ديرينه خود را پشت سر بگذارد و قبل از ژاپن در رده دوم جهان از لحاظ توليد ناخالص داخلي قرار بگيرد. چين همچنين در سال 2010 آلمان، قهرمان چندين ساله صادرات را پس زد و رتبه نخست صادرات را در جهان به خود اختصاص داد، اما سكه رشد اژدهاي زرد روي ديگري نيز دارد كه در سال 2010 ميلادي بيش از هر زمان ديگري خود را نشان داد. افزايش بي‌سلبقه نرخ تورم در پرجمعيت‌ترين كشور جهان مساله‌اي نيست كه بتوان به سادگي از كنار آن عبور كرد چراكه كوچك‌ترين تغييرات در بزرگترين صادركننده دنيا قطعا پيامدهاي فراواني براي بسياري از كشورهاي جهان دارد.

اعضاي كابينه چين در آخرين جلسه هفتگي خود در سال 2010 به مردم اين كشور قول دادند كه با اتخاذ تدابير محكم و قاطعانه روند قيمت كالاها را باثبات كنند. دولت پكن همچنين اعلام كرد كه با اتخاذ تدابير لازم حتي ممكن است در بهاي مايحتاج مورد نياز مردم كه شامل غلات، شكر، برنج و روغن است، تغييراتي اعمال كند. به گفته كارشناسان افزايش ناگهاني تورم هنوز به عنوان تهديدي براي اين كشور مطرح نشده است .

به دنبال افزايش تورم و قيمت‌ها در چين، سرمايه‌گذاران در سراسر جهان به دليل احتمال كاهش رشد اقتصادي چين تدابير لازم را اتخاذ كرده‌اند. گمانه‌زني‌ها در مورد ادامه اين روند تورم و افزايش قيمت‌ها در چين موجي از نگراني را در داخل و بازارهاي بورس جهان ايجاد كرده است. تورم در ماه اكتبر به بالاترين سطح خود در 2 سال اخير در چين رسيد و تحليلگران اعلام كرده‌اند كه انتظار دارند بانك مركزي چين يك سري تدابير سختگيرانه پولي اعمال كند. به دنبال افزايش تورم و قيمت‌ها در چين اين نگراني نيز ايجاد شده كه در رشد اقتصادي اين كشور اختلال ايجاد شود و با توجه به اين كه چين در اين مقطع زماني خود را به عنوان يك قدرت بزرگ اقتصادي در جهان معرفي كرده، افزايش تورم و قيمت‌ها در اين كشور تاثير چشمگيري در بازارهاي مالي جهان داشته باشد. در همين حال پيش‌بيني‌ها حاكي است با اعمال سياست‌هاي پولي جديد در چين، قيمت مسكن در اين كشور در مسير صعود قرار مي‌گيرد.

دولت چين در اواخر سال گذشته سياست كنترل تورم را در پيش گرفت و اگرچه در ثبات قيمت‌ها موفق بود، اما در ماه‌هاي اخير نشانه‌هايي از افزايش قيمت ديده مي‌شود.

سروش صاحب فصول
جام‌جم




تمامي معاملات مسکن الکترونيکي مي‌شود
نوشته شده در سه شنبه 21 دی 1389
بازدید : 36
نویسنده : مولوی
ظرف مدت چهار ماه کليه مبايعه نامه‌ها و اجاره نامه‌هاي تنظيم شده در دفاتر مشاوران املاک و مستغلات از حالت نگارش دستي به پرينتي تبديل خواهد شد.

به گزارش جام جم آنلاين به نقل از پايگاه اطلاع رساني دولت، دولت به منظور تکميل سامانه اطلاعات املاک و مستغلات و ارائه خدمات به صورت الکترونيکي با تبديل کليه مبايعه نامه‌ها و اجاره نامه‌هاي تنظيم شده در دفاتر مشاوران املاک و مستغلات از حالت نگارش دستي به پرينتي موافقت کرد.

نمايندگان ويژه رئيس جمهور در کارگروه مسکن، وزارت بازرگاني را موظف کردند با همکاري وزارت مسکن و شهرسازي و بانک مسکن و به منظور تکميل سامانه اطلاعات املاک و مستغلات ظرف مدت چهار ماه نسبت به تبديل کليه مبايعه نامه‌ها و اجاره نامه‌هاي تنظيم شده در دفاتر مشاوران املاک و مستغلات از حالت نگارش دستي به پرينتي اقدام کنند، به نحويکه امضاي متعاملين بر روي صفحاتي که توسط سامانه اطلاعات املاک و مستغلات پرينت شده و داراي هولوگرام و بارکد دوبعدي است، اخذ شود.

همچنين دستگاه‌هاي يادشده موظف شدند نسبت به تجهيز دفاتر مشاوران املاک به پايانه فروش بانکي يا ساير سامانه‌هاي بانکداري الکترونيکي بانک مسکن به منظور شفافيت تراکنش‌هاي مالي معاملات به ويژه حق المشاوره، امکان پرداخت الکترونيکي توسط متعاملين، اتصال سامانه معاملات املاک و مستغلات به سامانه بانک و امکان ارايه ساير خدمات بانکي مربوط به ملک، در فرصت چهار ماهه اقدام کنند.

ايجاد سامانه جامع بازار املاک و مستغلات با هدف تبديل پرونده هاي دستي به رايانه‌اي در دفاتر مشاوران املاک و مستغلات و اطلاع‌رساني دقيق به عرضه کنندگان و متقاضيان ملک، از ديگر وظايف تعيين شده براي وزارت بازرگاني، وزارت مسکن و بانک مسکن است.

ضمنا هيئت عالي نظارت بر سازمانهاي صنفي کشور موظف است با همکاري دبيرخانه کارگروه مربوطه و اتحاديه‌ کشوري مشاورين املاک و مستغلات نسبت به زمان بندي اجراي موارد فوق، اجراي آزمايشي در استان تهران و اعمال سياست هاي تشويقي و تنبيهي مناسب اقدامات لازم را انجام دهد.

بر اساس اين مصوبه، شرکت پست جمهوري اسلامي ايران موظف است با اعلام وزارت بازرگاني نسبت به تخصيص کدپستي و بدون دريافت هزينه براي تمامي املاک و اماکني که به نحوي در سامانه اطلاعات املاک و مستغلات نياز به کد پستي دارند، اقدام کند. اختصاص کدپستي بايد در مراکز استان ها ظرف (48) ساعت و در ساير مناطق ظرف (96) ساعت از زمان اعلام، انجام شود.

بر اين اساس، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات هم موظف است نسبت به اتصال دايمي مشاوران املاک و مستغلات سراسر کشور به اينترنت مستمر (از طريق ADSL و يا ساير فناوري‌ها) با حداقل هزينه اقدام کند. اين مصوبه از سوي محمدرضا رحيمي؛ معاون اول رئيس‌جمهور براي اجرا ابلاغ شده است.