پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
داوري دوسالانه کتاب دفاع مقدس تمام شد
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 43
نویسنده : مولوی
دبير دوسالانه کتاب دفاع مقدس با اعلام پايان داوري در تمامي 15 گروه علمي اين جايزه، نحوه انتخاب ناشران نمونه را هم تشريح کرد.

محمدرضا سنگري در اين باره به مهر گفت: تنها يک گروه از آثار سيزدهمين جايزه کتاب سال دفاع مقدس يعني «زندگينامه و وصيتنامه» باقي مانده بود که داوري آن هم به پايان رسيد.

وي با تشريح نحوه انتخاب ناشران نمونه آثار حوزه دفاع مقدس، گفت: سرداوران ما در اين گروه سه فاکتور اصلي را مد نظر داشتند ؛ تعداد آثار، کيفيت آنها و ميزان تاثيرگذاري‌شان در جامعه.

سنگري از توجه جدي اين جايزه به ناشران غيردولتي خبر داد و افزود: اگر قرار باشد دو ناشر دولتي به عنوان نمونه انتخاب شوند، بايد در مقابل دو برابر اين تعداد ناشر خصوصي انتخاب شود.

دبير علمي دوسالانه کتاب دفاع مقدس اضافه کرد: تا جايي که من اطلاع دارم کميته ارزيابي اين بخش دو ناشر دولتي را به عنوان نمونه انتخاب کرده است که با توجه به اين مسئله، 4 ناشر خصوصي هم به جمع ناشران نمونه جايزه اضافه مي‌شوند.

وي همچنين از حضور تعدادي از ناشران خارجي در جايزه امسال خبر داد و گفت: اين مورد به بحث ترجمه آثار دفاع مقدس برمي‌گردد و بر همين اساس از ناشراني که آثاري را به زبان‌هاي ترکي، انگليسي، اردو و عربي ترجمه کرده‌اند، براي حضور در جايزه امسال دعوت به عمل مي‌آيد و مورد تقدير قرار خواهند گرفت.
 
به گفته محمدرضا سنگري سيزدهمين دوره جايزه کتاب سال دفاع مقدس 24 آبان در تالار انديشه حوزه هنري برگزار مي‌شود.




بازدید : 39
نویسنده : مولوی
يكي از مهم‌ترين ناگفته‌هاي عملكرد سپاه پاسداران در زمينه جنگ الكترونيك با ارتش بعث عراق در 8 سال دفاع مقدس رمزگشايي شد.

به گزارش فارس، در اين گزارش كه از بخش اخبار 20:30 پخش شد، علي‌اصغر زارعي نماينده مردم تهران و از نخبگان سپاه پاسداران در جنگ تحميلي، با اشاره به يكي از سامانه‌هاي مكالمات سري مهم ارتش رژيم بعث در جنگ تحميلي، اظهار داشت: اين رمزكننده محصول شركت راكال انگلستان بود كه ارتباطات استراتژيك ارتش عراق را پشتيباني مي‌كرد.

زارعي با بيان اينكه 23 كشور عضو ناتو نيز به اين سيستم مجهز بودند، خاطرنشان كرد: اين رمزكننده داراي هزار ميليارد حالت كليد است كه ما را بعد از عمليات بيـت‌المقدس با مشكل جدي مواجه كرده بود.

وي ادامه داد: اما دوستان ما پي بردند كه تعداد كليد‌هاي اين رمزكننده در شرايط خاصي به 64 حالت مي‌رسد و پس از تست اين دستگاه فهميديم كه ارتش عراق با اين سيستم تنها صحبت نمي‌كرد، بلكه مكالمات سري و فوري و به عبارتي نامه‌نگاري‌هايش را از طريق اين رمزكننده انجام مي‌داد.

زارعي با بيان اينكه با دستيابي به اين موفقيت، توانستيم 15 هزار نوار ساعت مكالمه سري ارتش عراق را رمزشكني كرده و در اختيار بگيريم،‌ گفت: پس از اين رمزشكني كه كار پژوهشي آن در سنگرها صورت مي‌گرفت، آن صداهاي موهوم اوليه، بسيار شفاف شد.

نماينده مردم تهران تأكيد كرد: در حقيقت اين موضوع يادآوري مي‌كند كه سرنوشت رمزكننده‌اي كه از خارج كشور گرفته شود و تمام امنيت كشور به آن بسته شود همان بلايي در پي خواهد داشت كه ارتش صدام با آن مواجه شد.

در ادامه اين گزارش، سردار سرلشكر محمدعلي جعفري فرمانده كل سپاه نيز خاطرنشان كرد:‌ در عمليات بدر كه نيروهاي ما به عمق دشمن نفوذ كرده بودند، اين سامانه به دست رزمندگان اسلام افتاد كه به سرعت نظام علمي كشور و سپاه پاسداران با كمك دانشگاهها و بچه‌هاي حزب‌الله توانستند رمزهاي اين سامانه را بشكنند.

جعفري ادامه داد: در پي دستيابي به اين توانمندي، تمام مكالمات سري ارتش عراق كه از طريق اين سازمان انجام مي‌شد، به راحتي به دست ما مي‌رسيد.

وي تأكيد كرد: عراقي‌ها توان علمي ما را نمي‌شناختند و اگر از ابتدا با اين توان آشنا بودند هيچگاه وارد جنگ با جمهوري اسلامي ايران نمي‌شدند.

زارعي در ادامه افزود: اين تجربه و توانمندي به ما مي‌گويد كه بايد تحريم‌ها را به فرصت تبديل كنيم و همان اقداماتي را مدنظر قرار دهيم كه در جنگ تحميلي صورت گرفت.

وي اين توانمندي‌ها را مديون اعتمادبه‌نفسي دانست كه حضرت امام (ره)‌ در دل رزمندگان به وجود آورد و باعث شد تا شعار "ما مي‌توانيم " در جبهه‌هاي جنگ بروز و ظهور داشته باشد.




نقش مقاومت بر بوم شاعران
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 33
نویسنده : مولوی
در حالي كه سي‌امين سالگرد آغاز جنگ تحميلي را چند روزي است پشت سر گذاشته‌ايم، روز گذشته سردار بهروز اثباتي كه از دبيران پرسابقه كنگره شعر دفاع مقدس در سال‌هاي دور محسوب مي‌شود، در نشستي خبري، بعد از سال‌ها دوباره در جمع خبرنگاران حوزه فرهنگ و ادب حاضر شد تا از برپايي نخستين كنگره شعر مقاومت بين‌الملل اسلامي خبر دهد.

كنگره‌اي كه به گفته اثباتي، قرار است در آبان ماه و همزمان با روز مبارزه با استكبار جهاني به ميزباني اروميه برپا شود.

تلفيق شعر و هنرهاي تجسمي

به گزارش خبرنگار ما، اثباتي همچنين در اين نشست از تلفيق 2 هنر متعهد براي نخستين بار خبر داد و گفت: سعي داريم نوعي تركيب و تلفيق از شعر و هنرهاي تجسمي به علاقه‌مندان براي نخستين بار ارائه دهيم.

او ادامه داد: بر اين اساس، برخي از اشعار مقاومت برگزيده شده است و در اختيار خطاط‌ها، گرافيست‌ها و نقاش‌ها قرار گرفته است تا آثار تجسمي از محتوا و معناي مقاومت خلق شود.

دبير نخستين كنگره شعر مقاومت بين‌الملل اسلامي همچنين درباره ضرورت برپايي چنين نشست‌ها و كنگره‌هايي در سطح بين‌المللي گفت: معتقديم مقاومت و مبارزه با ظلم و استكبار مرز فيزيكي ندارد، نژاد و قوميت نمي‌شناسد و فرياد آگاهانه و عدالتخواهانه يك ملت در هر كجاي جهان كه مورد ستم قرار گرفته باشند، شنيدني است.

اثباتي با اشاره به پيشينه فرهنگي قوي شعر در ايران و جهان عرب گفت: اگر به پيشينه چندين هزارساله تاريخي دقيق بنگريم، درمي‌يابيم كه در تحولات اجتماعي همواره شعر و ادبيات نقشي انكارناپذير داشته‌اند؛ چراكه شعر يكي از سلاح‌هاي مردم در برابر تهاجمات فرهنگي شمرده مي‌شود.

او درباره زمان برپايي نخستين كنگره شعر مقاومت بين‌الملل اسلامي هم گفت: از روز12تا 14 آبان و همزمان با «روز مقابله با استكبار جهاني و مقاومت» اين همايش آغاز به كار مي‌كند.

اثباتي ادامه داد: با توجه به اين كه از زمان ابلاغ تا برگزاري كنگره زمان چنداني براي فراخوان عمومي نيست، بر همين اساس آثار به شكل نخبگي برگزيده شده‌اند، آثار شاعران در حوزه دفاع، پايداري و مقاومت گرد آمده و در شورا انتخاب و در نهايت 35 اثر برگزيده و به كنگره دعوت شدند.

او گفت: آثار شعرايي كه در حوزه دفاع مقدس، پايداري و مقاومت موجود است، جمع شده و در قالب كتاب و مقاله چاپ و به شكل علمي به آثار پرداخته خواهد شد.

حضور فرهيختگان ديگر كشورها

اثباتي از حضور فرهيختگان ساير كشورها هم در اين كنگره خبر داد و گفت: استان آذربايجان غربي با توجه به شبكه ارتباطي كه با 3 كشور تركيه، جمهوري آذربايجان و عراق دارد، پيشنهاد كرديم كه اختيار دعوت از شعرايي از اين كشورها با توجه به ارتباط فرهنگي تنگاتنگ به مسوولان اين استان‌ها سپرده شود.

او افزود: شعرايي از كشورهاي افغانستان، فلسطين، لبنان و ديگر كشورهاي عربي در اين كنگره حضور خواهند داشت.

به گفته اثباتي، محمدرضا سنگري، پرويز بيگي حبيب‌‌آبادي، حسين اسرافيلي، رضا اسماعيلي و محمدجواد محقق، اعضاي هيات علمي اين كنگره را تشكيل مي‌دهند، همچنين 35 شاعر ايران و جهان در اين كنگره شعرخواني خواهند داشت و وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به همراه سردار محمدرضا نقدي، رئيس سازمان بسيج مستضعفين از مهمانان ويژه اين كنگره خواهند بود.




بازدید : 67
نویسنده : مولوی
در ادامه برنامه برپايي جشنواره بين‌المللي فيلم دفاع مقدس در 7 كشور خارجي، اين جشنواره عصر فردا يكشنبه در دمشق آغاز مي‌شود.

به گزارش روابط عمومي جشنواره بين‌المللي فيلم دفاع مقدس يازدهمين جشنواره بين‌المللي فيلم مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس عصر فردا با حضور جمعي از سينماگران كشور، رسول صدرعاملي، انسيه شاه‌حسيني، سيدعليرضا سجادپور، جواد جباري، محمدرضا شرف‌الدين ، رضا ايرانمنش، محمد خزاعي، محمد صنعتي ، رضا رستگار و...در دمشق آغاز مي‌شود.

برپايه اين خبردر طول برگزاري جشنواره فيلم دفاع مقدس در سوريه علاوه بر نمايش آثار شاخص حوزه سينماي دفاع مقدس كشورمان، نشستهاي مشتركي با حضور سينماگران و فيلمسازان ايراني و سوري و دانشجويان هنردوستان كشور سوريه همراه با نشست‌هاي پرسش و پاسخ و گفت‌وگو و..نيز پيش بيني شده است .

شايان ذكراست جشنواره بين‌المللي فيلم دفاع مقدس هم‌زمان در چندين كشور جهان از جمله در افغانستان، تركيه و..در حال برگزاري است و اين روند تا 20 مهرماه جاري در كشورهاي لبنان، فنلاند، تاجيكستان و كره شمالي ادامه پيدا مي‌كند.




ناشر نمونه‌ كتب دفاع مقدس معرفي مي‌شود
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 53
نویسنده : مولوی
بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس در نظر دارد همزمان با برپايي سيزدهمين جشنواره دو سالانه كتاب دفاع مقدس از بهترين ناشران كتاب‌هاي دفاع مقدس با عنوان «ناشر نمونه» تقدير كند.

به گزارش جام جم آنلاين به نقل از ستاد خبري سيزدهمين جايزه دو سالانه كتاب دفاع مقدس، در اين دوره از جايزه و در كنار تقدير از برگزيدگان بهترين كتاب‌هاي دفاع مقدس در موضوعات مختلف، بهترين ناشران نمونه تهراني و شهرستاني نيز معرفي مي‌شوند. اين انتخاب در صورت احراز امتيازات لازم و طبق ملاك‌هاي از پيش تعيين شده انجام مي‌شود.

در اين دوره از جايزه آثار منتشر شده در سال‌هاي 1387 و 1388 در 16 گروه «ادبيات داستاني»، «پژوهش ادبي»، «پژوهش نظامي»، «پژوهش فرهنگي»، «ترجمه»، «جنگ»، «خاطره»، «داستان كودك و نوجوان»، «زندگينامه داستاني»، «زندگينامه و وصيت‌نامه»، «شعر»، «شعر كودك و نوجوان»، «نثر ادبي»، «نقاشي و گرافيك»، «نمايشنامه» و «ناشر نمونه» مورد بررسي قرار مي‌گيرند.

برگزيدگان سيزدهمين دوره جشنواره دوسالانه كتاب دفاع مقدس، همزمان با برگزاري مراسم هجدهمين دوره از هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران معرفي مي‌شوند.

تعداد 850 عنوان كتاب به دبيرخانه اين دوره از جشنواره ارسال شده است كه با ميانگين 425 عنوان كتاب براي هر سال نسبت به دوره پيشين از لحاظ كمي افزايش داشته‌ايم.

اسامي ناشران نمونه دفاع مقدس همزمان با سيزدهمين جشنواره دو سالانه كتاب دفاع مقدس اعلام مي‌شود.




نتايج داوري 14 گروه دوسالانه کتاب دفاع مقدس
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 44
نویسنده : مولوی
دبير علمي دوسالانه کتاب دفاع مقدس نتايج داوري در 14 گروه اين جايزه را اعلام کرد و گفت: داوري آثار تنها گروه باقيمانده جايزه شاخه «زندگينامه و وصيتنامه» هم امروز مشخص مي‌شود.

محمدرضا سنگري در گفت  گو با مهر، با اعلام پايان داوري در 14 گروه اين جايزه ، گفت: داوري تک گروه باقيمانده سيزدهمين جايزه کتاب سال دفاع مقدس يعني «زندگينامه و وصيتنامه» هم امروز مشخص مي‌شود.

وي با اشاره به تعدد و تنوع آثار ارسالي در حوزه خاطره، افزود: ما در اين شاخه 305 اثر دريافت کرده بوديم که بيش از يک سوم کل آثار دريافتي جايزه را شامل مي‌شد. لذا داوران ناچار شدند اين آثار را در سه دسته داوري کنند؛ خاطرات اسارت، خاطرات خودنوشت و خاطرات ديگرنوشت. البته با اين کار بهايي هم به خاطرات اسارات دادند که تاکنون کمتر مورد توجه بود.

دبير علمي سيزدهمين دوره اين جايزه از وجود 10 اثر برگزيده و تقديري در اين بخش، گفت: در بخش خاطرات اسارت دو اثر حائز رتبه‌هاي دوم و سوم و يک اثر هم حائز عنوان تقديري شد. در بخش خودنوشت هم دو اثر حائز رتبه‌هاي دوم و سوم و يک اثر حائز عنوان تقديري شد. در بخش خاطرات ديگرنوشت هم سه اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده اول، دوم و سوم و يک اثر هم حائز عنوان تقديري شد.

سنگري اضافه کرد: در گروه پژوهش‌هاي ادبي هم سه اثر حائز رتبه‌هاي اول، دوم و سوم شدند.

وي پيشتر هم در گفتگويي با مهر، نتايج داوري در 12 گروه سسيزدهمين جايزه کتاب سال دفاع مقدس را به شرح زير اعلام کرده بود:

گروه داستان کودک و نوجوان: 3 اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده اول، دوم و سوم و يک اثر هم حائز عنوان تقديري شد.

گروه شعر کودک و نوجوان: 3 اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده اول، دوم و سوم شدند.

گروه ادبيات داستاني (شاخه مجموعه داستان کوتاه): 3 اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده اول، دوم و سوم و يک اثر حائز عنوان تقديري شد. در همين گروه (شاخه رمان) يک اثر حائز رتبه برگزيده اول و يک اثر هم حائز عنوان تقديري شد.
 
گروه زندگينامه داستاني: يک اثر حائز رتبه برگزيده سوم و يک اثر حائز عنوان تقديري شد.
 
گروه ترجمه از زبان‌هاي ديگر: 2 اثر حائز عنوان تقديري شدند.
 
گروه شعر بزرگسال: 3 اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده اول، دوم و سوم و 3 اثر حائز عنوان تقديري شد.
 
گروه جُنگ ادبي: يک اثر شايسته تقدير شناخته شد.
 
گروه پژوهش‌هاي فرهنگي: 3 اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده اول، دوم و سوم و 2 اثر هم حائز عنوان تقديري شدند.
 
گروه نثر ادبي: 2 اثر حائز عنوان تقديري شدند.
 
گروه ادبيات نمايشي: 3 اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده اول، دوم و سوم و يک اثر حائز عنوان تقديري شد.
 
گروه گرافيک، طراحي و تصويرسازي (شاخه طراحي جلد کتاب): 4 اثر حائز عنوان تقديري و در همين گروه (شاخه تصويرسازي کتاب)  و 3 اثر حائز عنوان تقديري شدند.
 
گروه تحقيق و پژوهش‌هاي نظامي، سياسي و حقوقي: 2 اثر حائز رتبه‌هاي برگزيده دوم و سوم و يک اثر حائز عنوان تقديري شد.
 
به گفته محمدرضا سنگري سيزدهمين دوره جايزه کتاب سال دفاع مقدس 24 آبان در تالار انديشه حوزه هنري برگزار مي‌شود.




هنري كه با جنگ تحميلي متولد شد
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 41
نویسنده : مولوی
هنر ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي با رويكرد جديدي مواجه شد. رويكردي كه باعث شد تا برخي از پديد آمدن يا بهتر بگوييم متولد شدن هنري باعنوان هنر جنگ سخن بگويند. اين امر تا آنجا پيش رفت كه نسل هنرمندان انقلاب به عنوان نسلي تاثير گذار در تاريخ هنر معاصر ايران شناخته شوند.

نقاشان، مجسمه سازان، موسيقيدانان و حتي فيلمسازان هر يك به نحوي به اداي دين خود به انقلاب پرداختند. اين مهم، در سال‌هاي نخستين پيروزي انقلاب و با آغاز جنگ تحميلي رنگ و بويي ديگر به خود گرفت تا هنرمندان نسل انقلاب با رويكردي كه برخاسته از مفهوم مقاومت بود به خلق آثار هنري با اين مفهوم بپردازند. اما در اين ميان هنرمندان عكاس با توجه به كاركرد عكس و نوع استفاده از ابزار اين هنر براي ثبت واقعيت با ديگران كمي متفاوت بودند. از سويي سهولت استفاده از دوربين عكاسي باعث شد تا بسياري از كساني كه تا پيش از آن حتي دوربين به دست نگرفته بودند به عكاسي بپردازند. از سوي ديگر جنگ در ايران بسياري را عكاس كرد تا شيوه‌اي نو در عكاسي مستند اجتماعي در حوزه جنگ به نام هنرمندان ايراني به ثبت برسد.

هنرمنداني كه اكنون آثارشان زينت بخش بسياري از سايت‌هاي معتبر جهاني در حوزه عكاسي مستند اجتماعي است، روزگاري در خطوط اول جبهه مشق عكاسي مي‌كردند و حتي برخي آثارشان به عنوان اسناد معتبر بين‌المللي مورد استناد قرار مي‌گيرد.

عكاساني كه جنگ را تجربه كردند و براي آن‌كه اين تجربه را به صورت تصويري به نسلي ديگر انتقال دهند گاهي اوقات حتي جان خود را در اين زمينه فدا كردند تا عنوان عكاس شهيد برازنده نامشان شوند.

اما اين كه اين عكاسان اكنون چه وضعيتي دارند و به طور كلي عكاسي جنگ در ايران امروز راه به كجا مي‌برد بحثي است كه اين روزها دغدغه بسياري از اين عكاسان است.

رسول اوليازاده مدير خانه عكاسان، يكي از همان عكاساني است كه جنگ را تجربه كرده است. او عكاسان جنگ را پيش‌قراولان ثبت تاريخ مي‌داند و معتقد است آن‌طور كه بايد و شايد به مقوله عكس جنگ پرداخته نشده است. او كه رياست خانه عكاسان ايران را نيز به عهده دارد مي‌گويد كه عكاسي جنگ آن هم در كشوري مانند ايران كه از آن به عنوان عكاسي دفاع مقدس ياد مي‌شود با تمامي ژانر‌هاي ديگر هنر جنگ متفاوت است. او مي‌گويد بايد قبول داشته باشيم در جنگ كه به‌طور يكسويه به ما تحميل شد شيوه‌اي جديد از به نمايش كشيدن چهره لخت جنگ پديد آمد كه آن را در هيچ جاي دنيا نمي‌توان يافت. او معتقد است در عكاسي مستند جنگ كه هنرمندان عكاس ايراني با نام عكس‌هاي دفاع مقدس به خلق آثاري در اين زمينه پرداختند آنها تلاش مي‌كردند تا علاوه بر رشادت‌هاي سربازان، مفهوم دفاع در جنگي ناخواسته را نيز به تصوير بكشند. وي براي اين امر از تصاوير نبرد مردم با دست‌هاي خالي در خيابان‌هاي خرمشهر ياد مي‌كند كه نشان دهنده اوج اقتدار مردمي است كه حتي با دست‌هاي خالي به دفاع پرداختند و اين موضوع وظيفه عكاس را در به تصوير كشيدن مفهوم جنگ در هجوم هشت ساله عراق به ايران سخت‌تر مي‌كرد.

اوليازاده در اين زمينه مي‌گويد:هنرمندان در ساير رشته‌هاي هنري مثل نقاشي و گرافيك وامدار عكاسان هستند، چون آثارشان الهام گرفته از عكس هنرمندان عكاس است.

وي از آرشيو آثار هنرمنداني كه در دوران دفاع مقدس عكاسي كرده‌اند ياد كرده و مي‌گويد: اين‌كه هنرمندان جنگ اكنون در چه وضعيتي قرار دارند و چگونه از آنها حمايت مي‌شود را در دو بخش بايد بررسي كرد، يكي حمايت مسوولان و ديگري جامعه؛ براي مثال فردي مانند «حسين پرتوي» كه عكس تاريخ‌ساز بيعت همافران با امام‌خميني(ره) را ثبت كرده و اثرگذار بوده است، بايد به وضعيتش رسيدگي شود. همچنين بايد بررسي شود كه هنرمنداني از اين دست، چگونه با مشكلاتشان دست و پنجه نرم مي‌كنند و آيا از عهده نيازهاي روزمره و مسائل درماني‌شان برمي‌آيند؟

اوليازاده از هنرمند فقيد «ابوطالب امام» ياد مي كند و مي‌افزايد: اين هنرمند در دوران دفاع مقدس عكس‌هاي بسياري گرفت، مدت‌ها در خانه‌اش زمينگير بود اما چند نفر دغدغه او را داشتند؟ او ادامه مي‌دهد: من نمي‌خواهم تقصير را به گردن كسي بيندازم ولي اين مشكلات براي همه پيش خواهد آمد و ما نبايد نسبت به اين مسائل بي‌تفاوت باشيم.

دشواري هاي خاص عكاسي

عكاسي در هر زماني دشواري خاص خود را دارد و در آن سال‌ها، ما دوربين ديجيتال نداشتيم و ممكن بود بسياري از صحنه‌ها و سوژه‌هاي ناب را به دليل اين‌كه فيلم‌مان تمام شده است از دست بدهيم، به علاوه به لحاظ حساسيت و نور هم دچار مشكلاتي بوديم. اين جملات تنها بخشي از دلتنگي‌هاي اوليا زاده است كه در مورد عكاسي در جبهه‌ها به زبان مي‌آورد. به عقيده اين هنرمند عكاس، عكاسان دوران دفاع مقدس با هر فريم، آينده نسل‌هاي بعدي خود را مي‌سازند و به آنها نشان مي‌دهند كه مردم با چه دشواري‌هايي براي اهداف خود تلاش كردند. اميدوارم ديگر هيچ زماني روزهاي جنگ براي ايران تكرار نشود و همه مردم درصلح و آرامش زندگي كنند و در سايه صلح، نه تنها ايران بلكه همه كشورهاي جهان بتوانند به پيشرفت‌هاي مختلف برسند.

اين هنرمند عكاس درباره حمايت مسوولان دولتي از هنرمندان افزود: ممكن است در آينده روند بهتري وجود داشته باشد، اما در حال حاضر كه كار خاص يا ويژه‌اي از طرف دولتي‌ها براي حمايت از اين هنرمندان انجام نمي‌شود.

به عقيده اوليازاده عكاسان جوان و با استعدادي نيز اكنون در كشور فعال هستند كه در بحران‌ها حتما در خط مقدم خواهند بود. به علاوه آنها ثابت كرده‌اند كه نه تنها در دوران دفاع مقدس بلكه در هر بحراني مانند زلزله و سيل فعال هستند و حتي در زلزله بم عكس‌هايي كه همين عكاسان براي شبكه‌هاي برون مرزي فرستادند، باعث شد كمك‌هايي كه از كشورهاي ديگر به ايران مي‌رسيد، منسجم‌تر شود.

ايجاد آرشيوي از عكس‌هاي جنگ

اما از ديگر سو سيد عباس ميرهاشمي رئيس انجمن عكاسان دفاع مقدس در اين زمينه به نكته ديگري اشاره مي‌كند. او سال‌ها در جبهه‌هاي جنگ به عكاسي پرداخته است و مجموعه وسيعي از اين تصاوير را در اختيار دارد، معتقد است كه اكنون حجم وسيعي از عكس‌هاي متفاوت و ديده نشده جنگ در ميان مجموعه‌هاي خصوصي مغفول مانده‌اند.

ميرهاشمي حرف‌هايش را اينطور ادامه مي‌دهد كه بايد نگاهي نو و متفاوت به مقوله عكس‌هاي جنگ داشته باشيم تا اين مفهوم اكنون در جايگاه اصلي خود در جهان قرار گيرد. او از مهجوريت عكس و عكاس جنگ به عنوان دليلي براي توجه دوباره به‌آن مفهوم ياد مي‌كند و مي‌گويد:‌ تا وقتي كه عكس‌هاي جنگ در آرشيو‌هاي خصوصي و حتي دولتي خاك مي‌خورند نمي‌توان به اين شاخه مهم از عكاسي مستند اجتماعي دل بست.

اين عكاس باسابقه كشورمان به نكته ديگري در اين زمينه اشاره مي‌كند كه شنيدن آن خالي از لطف نيست. او مي‌گويد در چند سال گذشته تعدادي از هنرمندان عكاس باسابقه كشورمان به نام عكاسان جنگ شناخته شدند در گمنامي كامل به سر بردند و حتي در همين گمنامي در گذشتند. او ادامه مي‌دهد كه بايد راهكاري براي معرفي عكاسان جنگ پيدا شود تا عكس جنگ در كنار عكاس جنگ كاركرد خويش را پيدا كند. او حتي پا را فراتر از اين نيز مي‌گذارد و مي‌گويد: هر عكس جنگ به‌واسطه اين‌كه در قالب تصاوير مستند اجتماعي خلق شده است در دل خويش روايتي را مستور دارد كه بايد عكاس به تببين آن بپردازد. اين استاد دانشگاه مي‌گويد كه بايد ساز و كاري تعريف شود تا عكس‌خواني جنگ در كنار عكس‌هاي جنگ از زبان هنرمندان گمنام اين رشته فصل جديدي را از توجه دوباره به عكس‌هاي جنگ پديد آورد.

او حرف‌هايش را اين‌گونه پايان مي‌دهد: سال‌هاي سال است كه نياز به ايجاد بانك اطلاعات قوي و محكمي حس مي‌شود اما هيچ وقت ايجاد اين بانك عملي نشد تا بسياري از هنرمندان و عكس‌هاي دفاع مقدس در اين زمينه حرف‌هايشان ناگفته بماند.

عكاسي جنگ با پايان جنگ شروع مي‌شود

مهدي منعم عكاس جنگ است. اما بيشتر او را با عكس‌هايش پس از جنگ مي‌شناسند. هنرمندي كه با عكس‌هايش از اثرات گازهاي شيميايي بر روي مردم بي دفاع حلبچه نامي جهاني براي خود پيدا كرده است. او اما در مورد عكس جنگ نظر ديگري دارد.

منعم كه در آثارش به دنبال ثبت چهره عريان و بي‌واسطه اثرات پس از پايان جنگ است، مي‌گويد: تنها راه معرفي جنگ به نسل آينده معرفي تصويري كساني است كه به نحوي از آن لطمه خورده‌اند. او كه سال‌هاست چهره مجروح قربانيان جنگ را در قالب تصاوير سياه و سفيد به تصوير مي‌كشد حرف‌هايي در اين زمينه مي‌زند كه تلخ است.

او عكس جنگ را واسطه‌اي دوباره براي آشتي مخاطبان با عكس مي‌داند. او مي‌گويد مگر ممكن است كسي اثرات بر جاي مانده از جنگ را روي تن و جان يك جانباز ببيند و واكنشي نسبت به اين موضوع از خود ابراز نكند.

به عقيده او كاركرد اصلي عكس‌هاي جنگ همين نشان دادن تبعات جنگ است، تبعاتي كه باعث مي‌شود تا سال‌هاي سال پس از پايان يك جنگ نيز در خانه‌اي درد حاصل از جنگ بازتاب داشته باشد؛ خواه از طريق گازهاي شيميايي و گاه از طريق قطع عضو و تبعات ناشي از انفجار مين. اين يك واقعيت تلخ از جنگ است كه با پايانش تازه آغاز مي‌شود.

او كه در آثارش به دنبال اين نكته رفته است بيشتر غير نظامياني را به تصوير كشيده است كه قربانيان جنگ هستند. اين نيز وجه پر رنگي از عكاسي مستند اجتماعي جنگ است كه به عقيده اين هنرمند بايد به آن پرداخته شود تا روي ديگر جنگ نيز به نمايش در آيد.

اين عكاس، عكس‌هاي جنگ را مهم و اسناد معتبر تاريخ معاصر ايران مي‌داند كه بايد از آنها حفاظت كرد. به عقيده او عكس‌هاي جنگ اسنادي هستند كه سال‌ها بعد به كمك آن مي‌توان حقايق را بررسي كرد . به گفته او در تمامي دنيا عكاسان جنگ از جايگاه خاص و ويژه‌اي برخوردارند كه نشان از اهميت بالاي اين تصاوير در نگاه مستند نگاران دارد.منعم اما از بي‌مهري به عكاسان جنگ بسيار دل آزرده و معتقد است كه معدود عكاسان به جاي مانده از دوران جنگ هر روز بيشتر از گذشته فراموش مي شوند.

پژوهش نياز زنده ماندن هنر جنگ

مسعود زنده‌روح كرماني نيز از كساني است كه جنگ را تجربه كرده است، هنرمندي كه سال‌هاي جنگ مسوول واحد آرشيو عكس صدا وسيما بوده و اكنون به تدريس اين هنر مي‌پردازد. او معتقد است كه بايد به مفهوم عكاسي جنگ با نگاهي جديد نگاه كرد. او مي‌گويد: درست است كه سال‌ها از پايان جنگ مي‌گذرد اما بايد نگاه عكاس ايراني براي تصوير كشيدن جنگ را به عنوان دستورالعملي براي هنرمندان امروز به كار گرفت كه مي‌خواهند در زمينه مستند اجتماعي فعاليت كنند .

او مي افزايد : بايد زمينه پژوهش در عكس جنگ ايجاد شود تا تمامي لايه‌هاي هنر جنگ آشكار شود. او مي‌گويد ما نبايد شرمنده آيندگاني باشيم كه مي‌خواهند از ديروز با خبر باشند. او معتقد است كارهاي بسياري در زمينه پژوهش و تحقيق هنر جنگ وجود دارد كه بايد آن را به نسل آينده منتقل كنيم.

او جملاتش را اينگونه به پايان مي‌رساند كه عكس جنگ براي ماندگاري نيازمند توجه است. او به قول خودش مي‌ترسد كه در گير و دار زندگي مدرن امروز عكس جنگ با هنرمندش براي هميشه به فراموشي سپرده شوند.

مهدي نورعليشاهي / گروه فرهنگ و هنر




برترين‌هاي تبليغ در دفاع مقدس تجليل شدند
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 43
نویسنده : مولوی
سومين مراسم نکوداشت برترينهاي تبليغ دفاع مقدس با تجليل از مجاهدان عرصه تبليغ و مبلغان در دوران دفاع مقدس در قم برگزار شد.

به گزارش مهر از قم، در سومين مراسم نکوداشت برترين‌هاي تبليغ که قبل از ظهر پنجشنبه با حضور دکتر علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي؛ آيت الله مرتضي مقتدايي مدير حوزه‌هاي علميه سراسر کشور ، حجت الاسلام محسن قرائتي و جمعي از اساتيد حوزه علميه و فعالان عرصه تبليغ در سالن همايش‌هاي دفتر تبليغات اسلامي قم برگزار شد، 400 نفر از مجاهدان عرصه تبليغ و مبلغان دوران دفاع مقدس مورد تجليل قرار گرفتند.

در اين مراسم آيت الله مرتضي مقتدايي دکتر علي لاريجاني ، حجت الاسلام سيد حسن رباني ، رئيس دفتر تبليغات اسلامي و حجت الاسلام احمد زادهوش ، دبير سومين آيين نکوداشت برترين هاي عرصه تبليغ به ايراد سخنراني پرداختند.

بر پايه اين گزارش ، در پايان اين مراسم نيز از 400 نفر از مجاهدان عرصه تبليغ و مبلغان دوران دفاع مقدس که در بين آنان مبلغين جانباز 60 تا 70 درصد و نيز کساني که بيش از 125 ماه در زندان هاي رژيم بعثي عراق در اسارت بودند به چشم مي‌خورد.

به تمامي اين 400 نفر هديه‌اي ويژه از سوي رئيس مجلس شوراي اسلامي تقديم شد.




كليسايي كه سنگر شد
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 47
نویسنده : مولوی
چند ماه قبل خدا توفيق داد و مدتي يك جاي دنج و خوب اتراق كرديم. مسووليت‌مان خطير بود اما بيكار بوديم! بگذريم... روزها اغلب به خواب مي‌گذشت و شب‌ها به بيداري و خواندن و نوشتن. عده‌اي از بچه‌هاي جنگ هم بودند.

يك شب چند نفر از آباداني‌ها را دورهم جمع كردم و تا ساعت‌ها با آنها درباره جنگ و مخصوصا آبادان حرف زدم. هر كدامشان يك سينه سخن داشتند و چقدر شنيدني! كلي هم درباره درياقلي سوراني حرف زديم و زواياي نامكشوف ديگري از اين مرد برايم روشن شد. ماجراهايي كه در هيچ كتاب، مجله و برنامه تلويزيوني جايي ندارد و فقط در جمع خودماني بر و بچه‌هاي آبادان، آن هم ساعت 2 نيمه‌شب زير آسمان پرستاره مي‌توان شنيد.

يكي از اين آباداني‌هاي خونگرم غلامرضا نوروزي بود. مردي كه ديگر موهايش سپيد شده است. روزگار رخت زندگي رزمنده آباداني را به تهران افكنده و او همچون ماهي قرمزي است در بياباني بي‌پايان! غربت و تنهايي ميان كلماتش موج مي‌زند و من كه مانند او طعم اين تلخي را مي‌دانم، چه خوب پاي حرف‌هايش نشستم و تو چه مي‌داني چه لذتي دارد نيمه شب پاي حرف‌هاي رزمنده‌اي گمنام از خاك داغ جنوب بنشيني... اين هم خاطره‌اي كوتاه از آن بزم شبانه! يكي از آن خاطرات اين بود.

ارامنه در آبادان كليسا داشتند. يك مدرسه هم به نام ادب در همين محوطه كليسا بود كه بچه‌هايشان آنجا درس مي‌خواندند. مسجد موسي ابن جعفر معروف به مسجد بهبهاني‌ها هم چسبيده به كليسا بود؛ ديوار به ديوار.

جنگ كه شد با اجازه اسقف‌ها، كليسا شد مقر آموزش رزمنده‌ها. چون دو طبقه و محكم بود و فضاي بزرگ و خوبي داشت. بسيجي‌ها گاهي مي‌رفتند سراغ پيانوي كليسا و صدايش را در مي‌آوردند. گفته بودند فقط به مجسمه‌ها دست نزنيد كه بچه‌ها هم رعايت مي‌كردند. منصور دانش‌آموز راهنمايي بود؛ با قدي كوتاه و موهايي بور. هر وقت مي‌خواست حرف بزند مي‌گفت؛ آقا اجازه! بين بچه‌ها معروف شد به آقا اجازه. گذاشتيمش نگهبان كليسا.

خيلي ناراحت بود و مي‌خواست برود خط. ام ـ يك داشت. اندازه قدش. آن روز شهر را زير توپ گرفته بودند. براي كاري از كليسا رفتم بيرون. خيلي دور نشده بودم كه ديدم اطراف مقر را زدند. با موتور بودم. سريع برگشتم. عصر بود. چند آمبولانس هم آمده بودند. همه جمع شده بودند.

منصور روي زمين افتاده بود. تركش سرش را شكافته بود و خونش روي زمين روان بود. كتاب و صندلي‌اي هم كه روي آن نشسته بود خوني بود. كتاب تن‌تن را داشت مي‌خواند. كم‌كم پدر پيرش هم رسيد. 20 نفري شديم. رفتيم براي تدفينش. همين‌جور شهر را مي‌زدند. با مكافات و در غربت دفنش كرديم.

وبلاگ كانال ماهي




ناگفته‌هاي جنگ چيست؟
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 39
نویسنده : مولوی
با گذشت بيش از 20 سال از پايان جنگ تحميلي عراق عليه ايران كه طولاني‌ترين جنگ قرن بيستم به شمار مي‌رفت، هرازگاهي شاهد هستيم كه از سوي برخي از مديران جبهه و جنگ مسائل تازه‌اي در خصوص ابعاد جنگ تحميلي مطرح مي‌شود.

اكبر هاشمي رفسنجاني ، رئيس وقت مجلس شوراي اسلامي كه در سال‌هاي جنگ با حكم امام (ره) فرماندهي جنگ را به عهده داشت، از جمله كساني است كه با انتشار بخش‌هايي از خاطراتش از دوران جنگ، اقدام به گشودن برخي زواياي ناگفته اين جنگ 8 ساله كرده است.

برخي فرماندهان نظامي از جمله محسن رضايي، سرلشگر فيروزآبادي و دريابان شمخاني كه در دوران دفاع مقدس نقش موثري را در هدايت و برنامه‌هاي طراحي شده به عهده داشتند نيز گفته‌ها و ناگفته‌هايي را از اين دوران بيان داشته‌اند و حتي اقدام به نامه‌نگاري در اين خصوص كرده‌اند. اما در شرايطي كه هرازگاهي فرمانده يا مسوولي اعلام مي‌كند هنوز ناگفته‌هايي از جنگ بر كتاب اين دفاع مقدس نانوشته باقي مانده و بايد حق آن ادا شود، ديگر فرماندهان جنگ در پاسخ به آنان تاكيد دارند كه اگر هم ناگفته‌اي وجود دارد در حوزه خودي‌ها و در عالي‌ترين سطوح كشور است اما اندازه آن به ميزاني نيست كه چيز زيادي از آن باقي مانده باشد.

محسن رضايي به عنوان فرمانده كل سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس بارها در مصاحبه‌هايي اعلام كرده كه ناگفته‌هايي از جنگ هنوز به صورت نانوشته باقي مانده است كه بايد جعبه سياه آن روزي گشوده شود، اما همين فرمانده اخيرا اعلام كرده اسناد به تنهايي نمي‌توانند سوالات را جواب دهند و اين تحليل است كه با كمك اسناد سوالات و ابهامات جنگ را مي‌تواند پاسخ دهد.

رضايي دوشنبه گذشته نامه خود را به مرحوم حاج سيداحمد خميني كه به تاريخ 29‌/‌2‌/‌1366 و پس از استعفا از فرماندهي كل سپاه نوشته شده، در پايگاه اطلاع‌رساني‌اش منتشر كرد تا شايد ناگفته‌اي از جنگ بازگو شود. او در اين نامه بصراحت نوشته بود كه «اكنون علي‌رغم مقاومت‌هاي زياد در مقابل مشكلات و نارسايي‌هاي ميدان نبرد (كه عمدتا ناشي از افراد و عوامل داخلي جامعه و مسوولان كشور بوده‌اند)، مجبور به استعفا از مسووليت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي شده‌ام.»

محسن رضايي 23 سال پس از نگارش اين نامه، در گفتگو با خبرنگار پايگاه اطلاع‌رساني خود مي‌گويد: «من در نامه خود به حضرت امام (ره) كه متن كامل آن بزودي و براي نخستين بار در كتاب «پايان جنگ» ـ كه در حال تدوين نهايي آن هستم و بزودي منتشر مي‌شود ـ آورده خواهد شد، هشدار داده بودم كه اگر فكري براي برطرف كردن اين مشكلات نشود و كل كشور در حمايت از جبهه‌ها و جنگ بسيج نشود، عراق با درك اين ضعف‌ها و محدوديت‌هاي ما، بزودي به حملات جديد و گسترده‌اي در تمامي جبهه‌ها دست خواهد زد كه در نتيجه آن، ما ضربات سختي مي‌خوريم و تاكيد كرده بودم اگر در اين جهت كاري نشود، آسيب‌هاي جدي به كشور وارد خواهد آمد كه متاسفانه اين پيش‌بيني‌ها درست از آب درآمد و حملات ارتش بعث به مواضع ما صورت گرفت.»

هشدار درباره نفوذ برخي ديدگاه‌هاي انحرافي

سرلشكر فيروزآبادي نيز با هشدار نسبت به نفوذ برخي ديدگاه‌هاي انحرافي و تحليل‌هاي غلط از جنگ تحميلي گفت: ناظران و كنترل‌كنندگان بايد هميشه مراقب باشند كه به روح اصلي دفاع مقدس و فرماندهان و رزمندگان آسيب نرسد.

فيروزآبادي در همايش بزرگ موزه انقلاب و دفاع مقدس گفته بود ما نبايد به كليت جنگ بپردازيم و از اجزاي آن غفلت كنيم.

وي با تشريح مراحل مختلف جنگ 8 ساله تحميلي، به مقطع اعلام آتش‌بس بين ايران و عراق اشاره کرد و گفت: شيريني پيروزي ملت ايران بايد با پذيرش قطعنامه حس مي‌شد، اما کساني که مي‌خواستند از جنگ براي رسيدن به قدرت بهره‌برداري کنند، نگذاشتند.

سرلشکر فيروزآبادي از دوران رياست جمهوري بني‌صدر به عنوان بلا ياد کرد و افزود: در 165 روز فرماندهي رياست جمهوري بني‌صدر مردم ايران دچار عذاب بودند.

رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح با انتقاد از برخي سخنان انحرافي در مورد چگونگي پايان جنگ و ايجاد شبهه در اذهان ملت ايران، تاکيد کرد: امام خميني براي پذيرش توقف جنگ عاقلانه‌ترين تصميم را گرفتند و نتيجه مطالعات کارشناسان آن روز را پذيرفتند و پايان جنگ را اعلام کردند، اما بحث نوشيدن جام زهر به خاطر بسته شدن اين دانشگاه بود.

نتيجه پذيرش قطعنامه سقوط صدام بود

سردار حسين علايي از فرماندهان سپاه پاسداران در طول جنگ تحميلي با بيان ناگفته‌هايش از جنگ عقيده دارد كه نتيجه پذيرش قطعنامه، سقوط صدام بود كه البته امام (ره)‌ مي‌خواستند اين نتيجه در جنگي كه عراق عليه ايران آغاز كرد حاصل شود، اما نشد و در واقع ايشان با تدبير و با خاتمه دادن به جنگ اين نتيجه را به دست آوردند.

جنگ در اواخر سياسي هدايت شد

محمد كرمي‌راد، فرمانده لشكر 11 اميرالمومنين در دوران دفاع مقدس كه هم‌اكنون نمايندگي مردم كرمانشاه در مجلس شوراي اسلامي را برعهده دارد نيز در گفتگو با «جام‌جم» درخصوص ناگفته‌هاي جنگ و اين كه آيا هنوز مسائلي باقي مانده كه بايد ادا شود تاكيد كرد كه ناگفته‌هاي زيادي از جنگ باقي است كه هنوز بازگو و نوشته نشده است كه چنانچه ناگفته‌هاي فرماندهان جنگ كه تاريخ شفاهي دوران دفاع مقدس هستند تهيه و به رشته تحرير درآيد خيلي از مسائل از زواياي مختلف انعكاس پيدا خواهد كرد.

وي با اشاره به اين كه اواخر جنگ بايد راهبردهاي نظامي پيش گرفته مي‌شد، خاطرنشان كرد كه جنگ در اواخر به صورت سياسي هدايت شد و دولت نتوانست تمام امكانات خود را به كار گيرد.

اين فرمانده جنگ با اشاره به نقش برخي فرماندهان جنگ كه رفتارشان رنگ و بوي سياسي گرفته بود، گفت: البته برخي حرف‌ها را نمي‌شود بيان كرد، چون كساني در دولت وقت، اعلام مي‌كردند كه شعار جنگ جنگ تا پيروزي بايد محو شود در حالي كه رزمندگان ما به اين شعار عقيده داشتند و حتي امام (ره)‌ شعار جنگ جنگ تا رفع فتنه در جهان را مطرح مي‌كردند.

به هر حال وقتي شعار دولتمردان ما اين بود و تصميم گرفتند كه به سپاه و بسيج كمك نكنند، جنگ با خون دل رزمندگان اداره شد و به همين دليل ديديم كه وقتي امام قطعنامه را قبول كردند و جام زهر را نوشيدند، به جاي اشك خون گريه كردند.

عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي گفت: به هر حال سياسيون، جنگ را به نحوي پايان دادند و ما مي‌بينيم در نامه‌هايي كه به هم مي‌دهند، اقدام به افشاگري عليه يكديگر مي‌كنند.

آنچه گفته شد، تمام مسائل دفاع مقدس نيست

حسين سبحاني‌نيا، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس و نماينده مردم نيشابور نيز با اشاره به اين كه البته در بحث دفاع مقدس و دوران آن مسائل مختلفي بيان شده و به تشريح ابعاد جنگ پرداخته شده، تاكيد كرد آنچه گفته شده تمام مسائل دفاع مقدس و جنگ نيست و حتما ناگفته‌هايي وجود دارد كه در زمان خودش بايد از ناحيه دست‌اندركاران اين دوران و كساني كه به صورت غيرمستقيم و مستقيم در اين مساله دخالت داشتند، مطرح شود.

وي در گفتگو با «جام‌جم» خاطرنشان كرد كه معتقد است بسياري از مسائل كه جزو ناگفته‌هاي دفاع مقدس است و شامل شرايط جبهه‌هاي ايران در مقابل جبهه كفر، مسائل مربوط به تدارك جنگ و نيازهاي عمومي و افرادي كه نقش مهمي براي پايان جنگ داشتند، بايد به مرور بازگو شود.

سبحاني‌نيا با اشاره به اين كه البته برخي مسائل امكان دارد محرمانه باشد، تاكيد كرد كه پس از پايان زمان لازم به هر حال اسناد بايد علني شود.

غلامرضا كرمي، نماينده كرمان و ديگر عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي كه در دوران دفاع مقدس، جانشيني فرمانده لشكر 41 ثارالله در جبهه‌هاي جنوب را به عهده داشته نيز تاكيد دارد كه هر كار بزرگي، مسائل و ناگفته‌هايي را به همراه دارد كه زمان بازگويي آن به تشخيص كساني برمي‌گردد كه مسووليت اصلي جنگ را به عهده داشتند.

وي تاكيد كرد كه هنوز از سوي مسوولان جنگ، نكات و ناگفته‌هايي از تصميمات، موفقيت‌ها يا شكست‌ها وجود دارد؛ اما بايد ديد چه زماني مطرح شود.

وي با اشاره به اين كه در ميان توده‌هاي رزمندگان نيز ناگفته‌هايي وجود دارد، تاكيد كرد، كساني كه تاريخ جنگ را مي‌نويسند بايد در مورد اين ناگفته‌ها، دقت و تحقيق بيشتري كنند.

كاظم جلالي، مخبر كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نيز درخصوص ناگفته‌هاي باقيمانده از جنگ هم عقيده دارد كه هنوز ناگفته‌هاي زيادي از جنگ وجود دارد كه بخش‌هايي از‌ آن مربوط به مسائل معنوي و بخش‌هايي مربوط به مسائل سياسي جنگ است.

نماينده شاهرود تاكيد كرد؛ به نظر مي‌رسد كه درخصوص نكات مربوط به آغاز و پايان جنگ، نكات بسياري وجود دارد كه به مرور زمان بايد مطرح شود؛ اما كساني كه ادعا مي‌كنند ناگفته‌هايي وجود دارد، بايد آن را بتدريج بيان كنند و نبايد از آن به عنوان ابزار سياسي استفاده كنند.

‌ فاطمه اميري
گروه سياسي ‌




نقشه باستان شناسي همدان تدوين شد
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 45
نویسنده : مولوی
مديرکل ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي استان همدان از تهيه و تدوين نقشه باستان شناسي همدان خبر داد.

اسدالله بيات در گفت و گو با مهر در همدان با اشاره به اينکه اين نقشه به صورت نرم افزاري و در قالب برنامه GIS تهيه شده است ، گفت: در اين نقشه تمامي آثار باستاني همدان جانمايي شده و کاربران مي توانند اطلاعات مورد نظر خود را دريافت کنند.

وي اظهار داشت: اين نقشه براي نخستين بار تهيه و در نمايشگاه دستاوردهاي پژوهشي و فناوري اطلاعات به نمايش گذاشته شد.

بيات با بيان اينکه اين نقشه به عنوان طرح برتر اداره کل ميراث فرهنگي استان همدان به نمايشگاه مذکور راه يافت، گفت: نقشه باستان شناسي طرحي نوين و خلاقانه محسوب مي شود و تمامي آثار باستان شناسي، آثار کاوش شده و مطالعات اين زمينه را شامل مي‌شود.

مدير کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان يادآور شد: اين نرم افزار اجازه ساخت سيستم کامل اطلاعات جغرافيايي را فراهم مي‌کند و شامل ابزارهايي براي برنامه سازي، ايجاد نقشه و مديريت آنها، سرور براي پشتيباني در سطح سازمان و پشتيباني از سيستم‌هاي موبايل و بي سيم است.

بيات به انجام مطالعات 27 منطقه گردشگري در استان همدان اشاره کرد و يادآور شد: مطالعات لازم در 11 روستاي گردشگري استان همدان نيز انجام شده است.

مدير کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان با بيان اينکه بيش از 80 پژوهش و تحقيق و مطالعه اصولي در زمينه هاي مرتبط با وظايف سازمان ميراث فرهنگي استان همدان انجام شده است، اظهار داشت: مطالعات و کاوش هاي ميداني در خصوص حفظ و احيا و مرمت بناهاي تاريخي، مستند سازي و تحقيق در امور مردم شناسي، زيان و گويش و هنرهاي سنتي نيز انجام شده است.

بيات با اشاره به ساماندهي سايتهاي گردشگري در استان همدان و معرفي آنها اظهار داشت: زمينه هاي لازم براي جذب سرمايه گذار در اين مناطق فراهم شده است.




خورشيد گرفت
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 46
نویسنده : مولوی
اولين خورشيد گرفتگي يا کسوف سال 2011 تا دقايقي ديگر در نقاط مختلف به خصوص کشورمان اتفاق مي افتد که در ساعت 11:06 از اروميه آغاز مي شود و در ساعت 14:22 در مشهد به پايان مي رسد.

به گزارش مهر، اولين خورشيدگرفتگي سال 2011 امروز 14 دي ماه برابر 4 ژانويه رخ خواهد داد. اين گرفت از نوع جزئي است که در تمام نقاط کشور قابل مشاهده است.

اين گرفت چهاردهمين گرفت از دوره 151 ساروسي است. اين ساروس از سال 1776 ميلادي آغاز شده است و آخرين گرفت اين ساروس در سال 3056 خواهد بود.

خورشيدگرفتگي در ساعت 11:06 دقيقه از اروميه آغاز مي شود و در ساعت 14:22 دقيقه در مشهد به پايان مي رسد. طبق بررسي هاي انجام شده بيشترين ميزان خورشيد گرفتگي در اروميه و تبريز با 49 درصد، اردبيل با 47 درصد و رشت و زنجان با 44 درصد است.

کمترين ميزان خورشيدگرفتگي را نيز در شهرهاي زاهدان با 17 درصد گرفتگي و بندرعباس يا 18 درصد گرفتگي شاهد خواهيم بود. در بيشترين مقدار گرفت جزئي، حدود 85 درصد سطح خورشيد پوشانده خواهد شد که از کشورهاي اسکانديناوي قابل رصد خواهد بود.

جدول زير وضعيت خورشيد را در شهرهاي مختلف کشور نشان مي دهد.

شماره مرکز استان شروع گرفتگي حداکثر گرفتگي پايان گرفتگي  حداکثر پوشيدگي
1 اراک 11:16 12:47 14:12 38
2 اردبيل 11:14 12:46 14:14 47
3 اروميه 11:06 12:39 14:09 49
4 اصفهان 11:22 12:50 14:13 34
5  اهواز 11:13  12:43  14:08  35 
ايلام  11:07  12:39  14:08  41 
بوشهر  11:20  12:46  14:07  28 
بجنورد  11:38  13:03  14:21  35 
بندر عباس  11:41  12:65  14:07  18 
10  بيرجند  11:46  13:05  14:18  25 
11  تبريز  11:09  12:41  14:11  49 
12  تهران  11:21  12:51  14:15  39 
13  خرم آباد  11:13  12:43  14:10  39
14  رشت  11:17  12:48   14:14  44
15  زاهدان  11:56  13:07  14:13  17 
16  زنجان   11:14  12:45  14:13  44
17  ساري   11:26  12:55  14:18  39
18  سمنان   11:27  12:55  14:17  37
19  سنندج   11:09  12:41  14:10  43
20  شهرکرد   11:20  12:48  14:11  34
21  شيراز  11:26  12:50  14:09  27
22  قزوين   11:18  12:48  14:14  42
23  قم  11:20  12:49   14:14  38
24  کرج   11:20  12:50  14:15  40
25  کرمان   11:41  13:00  14:13  23
26  کرمانشاه   11:09  12:41  14:09  42
27  گرگان  11:30  12:57  14:19  38 
28  مشهد  11:45  13:07  14:22  30
29  همدان   11:13  12:44  14:11  41
30  ياسوج   11:22  12:49  14:10  30
31  يزد  11:31  12:55  14:14  29

طبق اين جدول خورشيدگرفتگي در مناطق غربي ايران نسبت به ديگر مناطق کشور طولاني تر و بخش بزرگتري از قرص خورشيد پوشيده مي شود.

در اين پديده امکان مطالعه و بررسي تاج خورشيد ميسر نيست ولي منجمان مي توانند با رصد اين پديده نجومي به عکسبرداري مراحل مختلف کسوف بپردازند. 

رعايت ايمني در رصد خورشيدگرفتگي

از آنجايي که اين گرفت جزئي است و تمام قرص خورشيد حتي در بيشينه آن (بيشترين مقدار گرفت) به طور کامل پوشيده نمي شود بنابراين نگاه مستقيم و بدون استفاده از فيلترهاي مناسب، بسيار خطرناک است چرا که علاوه بر سوختگي قرنيه موجب نابينايي موضعي و دائمي مي شود.

براي رصد اين پديده نجومي لازم است از فيلتر براي دوربينهاي دوچشمي و تلسکوپ استفاده شود. براي اين منظور رصدگران مي توانند به صورت غيرمستقيم اقدام کنند به اين صورت که با نصب کاغذي در پشت تلسکوپ، تصوير خورشيد بر روي آن منعکس مي شود که اين تصوير قابل مشاهده است.




ويروسي که فرانسوي‌ها را ورشکست کرد
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 34
نویسنده : مولوی
صدها نفر از کاربران تلفن هاي همراه در فرانسه اعلام کردند ويروسي آنها را مجبور به ارسال نا خواسته هزاران پيام تبريک سال نو ميلادي کرده است.

به گزارش مهر، اپراتورهاي تلفن همراه در فرانسه اعلام  کرده اند در شب سال نو ميلادي و صبح فرادي آن شب در حدود 930 ميليون پيام تبريک ارسال شده است.

اکنون آشکار شده است که تعدادي از مشتريان شرکت «Orange» در شبي که قيمت پيامک ها افزايش داشته است، بيش از 130 پيامک تصويري يا نوشتاري ارسال کرده اند. اين شرکت اعلام کرده است نقصي فني در شبکه اپراتوري منجر به به وجود آوردن اين ويروس شده و تنها کمتر از چند صد نفر را تحت تاثير خود قرار داده است.

با اين همه ده ها نفر از کاربران اين شرکت مي گويند اين مشکل هزينه اي چند صد يورويي بر روي دست آنها گذاشته است زيرا بيشتر پيامک هاي فرستاده شده تصويري بوده اند در حالي که قيمت اين پيامکها نسبت به انواع نوشتاري آن از قيمت بالاتري برخوردارند.

اين ويروس تا جايي پيشروي کرده است که براي يکي از مشتريان شرکت Orang به صورت ناخواسته درحدود 300 پيامک تصويري ارسال کرده و هر يک از اعضاي خانواده وي يک پيامک را بيش از 15 بار دريافت کرده اند.

سخنگوي شرکت «Orange» اعلام کرده است نقص فني اوپراتور طي شب سال نو ميلادي منجر به بروز اين مشکل شده است و از بردن نام اپراتوري که دچار اين اختلال شده بود سر باز زد. اين در حالي است که ديگر اوپراتورها اصرار دارند در آن دوره زماني هيچ گونه نقص و خطايي را تجربه نکرده اند.




امروز خورشيد خواهد گرفت‌
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 49
نویسنده : مولوی
در ميان پديده‌هاي نجومي ‌گرفت‌هاي خورشيد و ماه براي مردم عادي و علاقه‌مندان رويدادهاي آسمان جايگاه ويژه‌اي دارند. اين‌كه در ميانه شب يكباره ماه درخشان بدر به زير سايه‌اي تيره فرو رود و به رنگ مسي درآيد يا اين‌كه در ميانه روز يكباره نور خورشيد كاهش يابد و قرصي تيره با باله‌هايي درخشان در آسمان ظاهر گردد پديده‌اي نيست كه كسي بخواهد براحتي آن را از دست بدهد.

بويژه اين‌كه اين موارد پديده‌هاي رايجي نيستند كه هر ماه اتفاق بيفتند. جذابيت اين رويدادها به حدي است كه مردم براي ديدن آنها و بويژه كسوف‌ها سعي مي‌كنند كيلومترها سفر كنند تا خود را در مسير رويت گرفت قرار دهند و دقايقي را زير سايه ماه سپري كنند.

امروز كشور ما ميزبان كسوفي جزيي است. اين خورشيدگرفتگي كه پيش از ظهر امروز آغاز مي‌شود در هيچ جاي جهان به طوركامل ديده نمي‌شود، اما يكي از بهترين كسوف‌هاي جزيي است كه تا چند سال آينده مي‌توان آن را در ايران رصد كرد.

كسوف چگونه رخ مي‌دهد؟

همه چيز به خوش‌شانسي ما زميني‌ها برمي‌گردد. اگر مدار سياره ما به دور خورشيد‌ يا مدار ماه به دور زمين يا قطر ماه يا خورشيد اندكي متفاوت با چيزي بودند كه اكنون هستند، ما نمي‌توانستيم شاهد چنين پديده باشكوهي روي زمين باشيم.ماه كه در نزديكي زمين قرار دارد در آسمان قطر ظاهري تقريبا برابر قطر ظاهري خورشيد دارد. اگرچه ماه تنها نزديك به 400 هزار كيلومتر از زمين فاصله دارد و خورشيد در 150 ميليون كيلومتري زمين جاي گرفته است، اما قطر عظيم خورشيد در مقايسه با ماه باعث مي‌شود تا هر دوي اين اجرام قطر ظاهري تقريبا يكساني داشته باشند. به اين ترتيب هر بار كه ماه در مسير حركت خود به دور زمين به مقابل خورشيد مي‌رسد براي كساني كه دقيقا در راستاي اين همخطي قرار دارند منظره باشكوه كسوف يا خورشيدگرفتگي رخ مي‌دهد. ماه تيره مقابل قرص درخشان خورشيد را مي‌گيرد و براي دقايقي در دل روز آسمان تيره مي‌شود و ستاره‌ها نمايان مي‌شوند.

چرا ابتداي هر ماه قمري كسوف رخ نمي‌دهد؟

ماه تقريبا هر 29 روز يكبار زمين را دور مي‌زند. اين چرخه گردش ماه به دور زمين باعث شكل‌گيري تقويم قمري شده است؛ تقويمي ‌كه با هلال ابتداي ماه آغاز و با هلال صبحگاهي ماه و سپس مقارنه دوباره ماه و خورشيد به پايان مي‌رسد. مقارنه كه آغاز و پايان ماه قمري را رقم مي‌زند به زماني گفته مي‌شود كه 3 جرم آسماني زمين، ماه و خورشيد در يك راستا قرار گرفته باشند و ماه در ميان زمين و خورشيد واقع شود. اما اگر اين‌گونه است پس چرا در ابتداي هر ماه قمري شاهد بروز خورشيدگرفتگي يا كسوف نيستيم؟ اگر ماه بين زمين و خورشيد قرار مي‌گيرد چرا ما نمي‌توانيم سايه ماه را روي زمين ببينيم؟

داستان باز هم به مدارهاي زمين و ماه باز مي‌گردد. مساله از اينجا نشات مي‌گيرد مسيري كه ماه در آن زمين را دور مي‌زند‌ با صفحه‌اي كه زمين روي آن به دور خورشيد مي‌چرخد، دقيقا بر هم منطبق نيستند. اين دو صفحه تقريبا 5 درجه با هم زاويه دارند و به همين دليل تنها در 2 نقطه همديگر را قطع مي‌كنند، نقاطي كه به آنها گره‌هاي صعودي و نزولي مدار ماه گفته مي‌شود. بنابراين براي اين كه يك كسوف اتفاق بيفتد تنها بروز پديده مقارنه كافي نيست، بلكه بايد زماني كه مقارنه رخ مي‌دهد ماه نيز روي يكي از گره‌هاي مداري خود قرار داشته باشد. به اين ترتيب خورشيدگرفتگي به رويدادي نادر تبديل مي‌شود.

در ضمن وقتي كسوفي رخ مي‌دهد مخروطي از سايه ايجاد مي‌شود كه تنها كساني كه در راس اين مخروط قرار دارند مي‌توانند كسوف را به صورت كامل ببينند و همين امر باعث مي‌شود مسير گرفت كامل روي زمين به مسيري باريك بدل شود و افراد ناچار به سفرهاي طولاني براي ديدن اين گرفت‌ها شوند. جالب اينجاست كه اگرچه تعداد متوسط ماه‌گرفتگي‌هايي كه در يك سال رخ مي‌دهد از ميانگين تعداد كسوف‌هاي يك سال كمتر است، اما به دليل اين‌كه ماه‌گرفتگي در مساحت بيشتري به صورت كامل ديده مي‌شود مردم بيشتري ماه‌گرفتگي‌هاي كامل را ديده و به خاطر دارند.

انواع كسوف

خورشيدگرفتگي با توجه به وضعيت مداري ماه و خورشيد و زمين حالت‌هاي مختلفي را رقم مي‌زند. مدار ماه به دور زمين و هم ‌مدار زمين به دور خورشيد اندكي بيضي شكل هستند و به همين دليل گاه ماه و خورشيد به زمين نزديك‌تر يا اندكي دورتر مي‌شوند و به اين ترتيب قطر ظاهري آنها در آسمان نيز تغيير مي‌كند.اگر قطر ظاهري ماه از قطر ظاهري خورشيد در هنگام گرفت بزرگ‌تر باشد آنگاه كسوف كلي رخ مي‌دهد.

بسته به اين‌كه نسبت قطر ظاهري ماه به خورشيد چقدر باشد، زمان كسوف كامل متغير مي‌شود و با توجه به مدار اين دو جرم، اين زمان مي‌تواند تا اندكي بيش از 7 دقيقه گرفت كامل افزايش پيداكند، 7 دقيقه‌اي كه در آن منظره شكوهمند گرفت كامل خورشيد، تيره، تاج خورشيد و ستاره‌هاي آسمان و نورهاي افق در آسمان ديده مي‌شوند.اما اگر وضعيت به گونه‌اي برعكس باشد و قطر ظاهري ماه از خورشيد كوچك‌تر باشد كسوف حلقوي رخ مي‌دهد. به اين معني كه زماني كه قرص ماه به طور كامل در مقابل خورشيد رخ مي‌دهد هنوز دايره‌اي آتشين از سطح خورشيد را مي‌تواند در اطراف ماه ديد.

نكته: امروز ظهر خورشيدگرفتگي جزيي رخ مي‌دهد كه براي رصد آن بايد از فيلترهاي چشمي ‌محافظ استفاده كنيد

نوع ديگر از گرفت‌ها به گرفت‌هاي دوگانه يا هيبريدي معروفند، گرفت‌هايي كه به دليل نزديك بودن قطر ظاهري ماه و خورشيد، در بخشي از مسير مي‌توان گرفت را به شكل كامل و در بخشي از مسير آن را به شكل حلقوي ديد.

اما گاهي ممكن است در كسوفي كه رخ مي‌دهد راس مخروط سايه بيرون از سياره زمين قرار بگيرد و به اين ترتيب در همه نقاط زمين تنها مي‌توان گرفت جزيي را ديد و اين اتفاقي است كه امروز شاهد آن خواهيم بود.

گرفت جزيي 14 دي‌ماه

امرز بخش‌هاي بزرگي از جهان شاهد كسوفي جزيي خواهند بود و ازجمله از پيش از ظهر مي‌توان در تهران اين پديده زيبا را رصد كرد.اين گرفت در همه نقاط ايران قابل رصد است، اما هرچه در پهنه كشورمان در مناطق شمال غربي‌تر باشيد مي‌توانيد گرفت را با درصد بيشتري از ميزان گرفتگي ببينيد و در نواحي جنوب شرق بخش كوچك‌تري از خورشيد زير سايه ماه پنهان مي‌شود.اين گرفت در تهران از ساعت 11:21 دقيقه آغازمي‌شود و 12:51 دقيقه به اوج خود مي‌رسد و اين زماني است كه حدود 40 درصد سطح خورشيد پوشيده شده است. اين گرفت جزيي در تهران حدود ساعت 14:15 به پايان مي‌رسد.

اگر در نواحي شمال غرب ايران زندگي مي‌كنيد زمان آغاز گرفت اندكي زودتر خواهد بود و مثلا براي شهري مانند تبريز زمان آغاز گرفت ساعت 11:08 دقيقه خواهد بود. وقتي كه گرفت در ساعت 12:41 به اوج خود برسد حدود 60 درصد خورشيد به زير قرص ماه پنهان خواهد شد در حالي كه در نواحي جنوب شرقي ايران مقدار گرفت تنها حدود 20 درصد خواهد بود.

نكات ايمني رصد

تحت هيچ شرايطي نبايد به طورمستقيم به خورشيد نگاه كرد. نگاه مستقيم به خورشيد صدمات جدي و جبران‌ناپذيري به بافت‌هاي چشمي ‌شما وارد مي‌كند كه مي‌تواند بينايي را تحت تاثير قرار دهد، اما اين به معني صرف‌نظر كردن از ديدن زيبايي‌هاي كسوف جزيي نيست.براي نگاه كردن مستقيم به خورشيد حتما از فيلترهاي مخصوص رصد خورشيدگرفتگي استفاده كنيد.

اين فيلترها مانع ورود بخش مضري از تابش‌هاي خورشيدي به چشمان شما مي‌شوند. همچنين اگر مي‌خواهيد با تلسكوپ يا دوربين دوچشمي اين منظره را ببينيد يا با دوربين عكاسي از آن تصويربرداري كنيد حتما از فيلترهاي ويژه رصد خورشيدگرفتگي براي رويت خورشيد استفاده كنيد و اين فيلترها را مقابل دهانه دوربين، تلسكوپ يا دوربين عكاسي خود نصب كنيد. اگر به اين فيلترها دسترسي نداريد بهترين روش همان روش قديمي‌ ايجاد سايه با كمك يك اتاق تاريك يا تاباندن نور خورشيد روي ديوار است.اگرچه گرفت امروز ايران شاهد گرفتي جزيي است، اما اين گرفتي نيست كه بتوان به‌سادگي از آن دل‌كند‌ بويژه آن‌كه تا نخستين گرفت بعدي كه در ايران رخ دهد فاصله طولاني داريم.

نخستين باري كه ايرانيان مي‌توانند عبور سايه را از فراز ايران مشاهده كنند در آخرين روز اسفند 1412 خواهد بود. در آخرين دقايق باقيمانده از سال 1412 نوار سايه از ايران مي‌گذرد و در يكي از شوق‌انگيزترين منظره‌هايي كه مي‌توان تصور كرد، خورشيد گرفته از فراز تخت‌جمشيد عبور مي‌كند. تا آن موقع بايد به گرفت‌هاي جزيي مانند گرفت امروز قناعت كرد يا بار سفرهاي ماجراجويانه‌اي براي ديدن كسوف‌هاي كامل را بست. در هر صورت كسوف امروز فرصتي براي از دست دادن نيست.

پوريا ناظمي 
گروه دانش




باران‌هاي مصنوعي در ابوظبي باريد
نوشته شده در دو شنبه 14 دی 1389
بازدید : 44
نویسنده : مولوی
روزنامه ديلي تلگراف از برنامه محرمانه شيخ نشين ابوظبي در امارات متحده عربي و اختصاص 7 ميليون پوند بودجه براي توليد باران مصنوعي خبر داد.

به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه ديلي تلگراف، مقامات شيخ نشين ابوظبي توانسته اند با استخدام دانشمندان هواشناسي، بيش از 50 باران مصنوعي را در منطقه "العين" توليد کند.

اين براي اولين بار است که در شرايطي که آسمان صاف بوده و ابري در آن وجود نداشت منطقه العين خشك ابوظبي شاهد بارش باران بوده است.

اغلب اين بارش ها در ماه هاي جولاي و آگوست سال گذشته يعني ماه هايي که پيش از اين بارش باران در اين منطقه از جهان بي سابقه بوده اتفاق افتاده است.  

براي انجام اين کار، دانشمندان از دستگاه هاي يونيزه کردن هوا که شبيه آباژورهاي بسيار بزرگ هستند استفاده کرده و با توليد بارهاي مختلف مثبت و منفي مقدمات تشکيل ابر را فراهم آوردند.

ابوظبي براي اين کار با يک شرکت سوئيسي قراردادي به ارزش هفت ميليون پوند امضا کرده بود.




بازدید : 31
نویسنده : مولوی
اولين دستگاه آب شيرين کن خورشيدي شناور در آب با سيستم خلاء با قابليت شيرين کردن 4 تا 5 ليتر آب در ساعت در کشور طراحي و توليد شد.

 به گزارش ايرنا، دستگاه آب شيرين کن شناور با سيستم خلاء نسبي ، قادر است 4 تا 5 ليتر آب در ساعت را نمک زدايي کند و در صورتي که از منابع ديگر مي توان با استفاده از منابع مختلف انرژي ميزان آب تقطير شده را افزايش داد.

مهدي محمد زاده روز دوشنبه در گفتگو با ايرنا اظهار داشت: دستگاه آب شيرين کن خورشيدي از بخش هاي کف سطح جاذب، شيشه سکوريت، پمپ ايجاد کننده خلاء و مکنده بخارات، شير خروج، دستگاه مبدل حرارتي، سلول هاي خورشيدي و فيلترهاي ورودي آب ( به منظور جلوگيري از ورود گل و لاي زايد به دستگاه) تشکيل شده است.

وي درباره نحوه کارکرد اين دستگاه خاطرنشان کرد: آب در محفظه اي که کف آن از جنس استيل با پوشش رنگ کوره و سطح بالايي آن از جنس شيشه سکوريت (براي عبور نورخورشيد و مقاومت بالا) جاري مي شود.

وي افزود: باتابش نور خورشيد به کف جاذب اين سطح گرم و به دليل تفاوت دما با آب، آب تبخير سطحي انجام و به بخار تبديل مي شود. با عبور آب از روي سطح جاذب و با عبور آب از سطح جاذب به دليل تفاوت دما ميان آب و سطح جاذب تبخير سطحي انجام مي شود و بخارها از طريق پمپ خارج مي شود و وارد مبدل حرارتي که در زير دستگاه قرار دارد مي شود.

به گفته محمدزاده ، مبدل حرارتي زير دستگاه قرار داردو در واقع با قرار گرفتن دستگاه آب شيرين کن به صورت شناور روي سطح آب، دستگاه مبدل داخل آب قرار مي گيرد.

وي گفت که پمپ علاوه بر خارج کردن آب، خلاء لازم براي افزايش سرعت تبخير را انجام مي دهد و افزود: درمرحله بعدي بخار آب حاصل شده از طريق تبادل حرارتي عمل ميعان انجام مي شود و به صورت آب نمک زدايي شده در مي آيد.

اين مخترع با بيان اينکه آب شيرين کن هاي خورشيدي با سيستم خلاء براي اولين بار است که در کشور ساخته مي شود،خاطرنشان کرد: نمونه هايي از اين آب شيرين کن ها در جهان استفاده مي کنند اما ويژگي شناوري و سيستم خلاء براي اولين بار در جهان ساخته شده است.

وي قيمت تجاري اين دستگاه را 2 ميليون تومان عنوان کرد.

به گفته محمد زاده دستگاه آب شيرين کن خورشيدي با سيستم خلاء در مناطق با تابش نور خورشيد بالا و دسترسي به دريا استفاده مي شود که مناطق جنوبي کشور و به ويژه در کنار سکوهاي نفتي و کشتي ها بهترين مناطق استفاده از اين دستگاه است.

اين مخترع گفت: از اين آب شيرين کن در صورتي که سيستم شناوري آن حذف شود مي توان در مناطق کويري و در چاه آب استفاده کرد.

لازم به يادآوري است به دليل اينکه 94 درصد آب هاي کره زمين شور، و 27 درصد آب شيرين کره زمين جاري است، امروزه طراحي، ساخت سيستم آب شيرين کن خورشيدي حرارتي در زمره مهمترين برنامه هاي دولت ها محسوب مي شود.

امروزه استفاده از سيستم هاي معمول آب شيرين کن خورشيد بهترين گزينه تامين آب شيرين در مناطق جنوبي کشور محسوب مي شود که بتوان با استفاده از اين روش آب شرب مورد نياز را تامين کرد و هزينه تامين انرژي آن را نپرداخت.

قدرت تصفيه آب شور و جدا سازي انواع نمکها، ميکروارگانيزم ها، باکتريها، انگلها و فلزات سنگين از آب ، استفاده از منابع انرژي مجاني يا ارزان ، هزينه هاي پايين ساخت، تعمير و نگهداري بررسي ها از جمله ويژگي هاي فاکتورهاي لازم براي توليد سيستم هاي آب شيرين کن است.

اساس کار اينگونه سيستم ها به طور کلي بر مبناي چرخه طبيعت است، به اين معنا که آب شور براثر انرژي حرارتي خورشيد تبخير، پس از تقطيرشدن ميعان مي شود و قطره هاي حاصل عاري از هرگونه نمک، مواد معدني و ميکروارگانيزم ها خواهد بود.

گفتني است ؛ اين دستگاه به همت مهدي محمدزاده و هومن محمدپور از اعضاي انجمن مخترعان کشور ساخته شده است.